Семената, плодовете, цветовете, листата и др. съсредоточават в себе си лечебната сила на растението. Подправките се съхраняват успешно и са сравнително лесни за приготвяне и употреба. Тези свойства ги превръщат в превъзходни лечебни средства.

Повечето подправки са доста издръжливи, но ако искаме да се наслаждаваме изцяло на тяхната лечебна сила (а впрочем и на пикантния им вкус), би трябвало да усвоим някои важни правила в боравенето с тях. При повечето тропически и субтропически подправки етеричните масла са най-важните носители на действието им. Тъй като тези масла са лесно летливи, подправките трябва да се пазят от достъпа на прекомерна топлина и да се съхраняват по възможност в плътно затворени съдове, без достъп на въздух. Силната светлина също им вреди.

Ако спазвате следните съвети, ще извлечете най-голяма полза от подправките:

  1. Съхранявайте ги в тъмни стъклени или керамични съдове, които са плътно затворени.
  2. Поставяйте ги на място, предпазено от прегряване и силна светлина; например - не ги слагайте над печката или на перваза на прозореца.
  3. Купувайте ги по възможност цели, несмлени и ги смилайте сами в мелничка, счуквайте ги в хаванче или ги настъргвайте на ситно ренде.
  4. Повечето подправки не бива да се варят заедно с всичко друго (особено ако държите на здравословното им действие). Има и изключения - напр. дафиновият лист.
  5. Не купувайте смески от подправки, а си ги приготовлявайте сами. От една страна, в такива смески подправките са смлени, а от друга - не ви е известно качеството и количеството на използваните съставки.