В месеца на любовта, романтиката наднича от всяка витрина, от офертите на магазините, от предложенията на ресторантите. Това прави още по-видима липсата на такава във връзките. Виждам, че за част от моите клиентки, това, че според тях мъжете им на са романтични, е огромен проблем. Казвам „според тях“, защото знам, че човек вижда в света, това, което е настроен да види. Имаме очи за нещата, които доказват основната ни теза и ги затваряме дори пред очевидни неща, които я оборват. Склонни сме да проектираме върху другия собственото си усещане за не достатъчна ценност или пък непреработен негативен опит от предишни връзки. И все пак, ако романтиката е важна за нас, как можем да помогнем на партньора си да задоволи нашето очакване?

1. Обясни му какво е романтика за теб 

Твърде вероятно е с него просто да имате различни разбирания за това какво правиш и как се държиш, когато си романтичен. Може би ти очакваш да се прибира с роза за теб, а за него романтика е да те щипне, когато минаваш край него - рошава и немита на път за банята сутрин. Това, че някой не изразява любовта си точно, както ти очакваш, не означава, че не те обича.

2. Излез от сериала 

Ние жените имаме склонност да се омагьосваме от романтичните филми, книги и приказки и да държим в главата си образа на съвършения принц. Внимание! Той е измислен герой, лишен от минусите на ежедневието. Ти самата си жив човек и имаш някакви недостатъци, нали? Тогава не очаквай да виждаш мъжа до себе си винаги в най-добрата му светлина.

3. Спри с гатанките и сложните логически задачи

Най-после проумей, че мъжете имат нужда от яснота. Ако искаш да отидете на ресторант, формулирай желанието си точно с тези думи, вместо да въздишаш: „Ние никога не оставаме само заедно…“. Имате все пак някакви моменти, в които сте сами, нали? Как тогава очакваш мъжът да разкодира посланието ти? Доста по-вероятно е да реши, че си в лошо настроение и имаш нужда просто да си помрънкаш.

4. Назовавай потребностите си

Мъжете не са нито магьосници, нито ясновидци. Ако ти самата не си наясно какво точно искаш, той как да разбере? Често чувам: „Искам той да ме заведе някъде, да ми купи нещо…“. Когато попитам къде или какво, отговор няма. Пак повтарям – давайте ясна инструкция, помолете от сърце за нещата, от които наистина се нуждаете и не злоупотребявайте.

5. Престани да го обвиняваш, че мисли само за секс

Поне половината жени се оплакват, че когато искат просто да се погушкат и поцелуват с любимия, той приема това като подкана за секс. Мъжете са така устроени – усещат възбуда, когато се докосват до съблазнително за тях тяло. Признай си как щеше да се чувстваш, ако мъжът ти не реагира на теб? Нежелана? Ако това е така, можеш ли да приемеш реакцията му на „обикновеното гушкане“ като комплимент за себе си?

6. Свикни да мислиш за себе си като за красива, значима и красива жена 

Така няма да имаш нужда търсиш потвърждение за това в реакциите на партньора си. Колко по-неуверена си в собствените си качества, толкова по-трудно ще ти бъде да се почувстваш доволна от отношението на другите към теб – или ще ти се струва, че те подценяват или, че те величаят. Отношението на другите към нас е нашето огледало. Мъжът ти не е романтичен, не пали свещ и не ти купува цветя. А ти кога за последен път създаде специална атмосфера сама за себе си, за да ти е хубаво? Кога си купи цвете лично за теб? Извадила ли си свещите от опаковките или ги държиш още с целофана?

7. Започни първа 

Твърде вероятно е мъжът в живота ти да има същата нужда от романтика и от специално отношение като теб. Възможно е той дори да не осъзнава тази липса в себе си, защото не е имал подобен модел, твърде е ангажиран с други задачи и цели, или просто не е добър в създаването на уют. Може би някой, някога да му е казвал, че е лигльо/ женчо или му се е присмял, когато е опитвал да изрази романтичните си чувства.

8. Приеми, че другият е различен и се опитай да се възползваш от предимствата, които това носи

Може и да не е най-романтичният мъж на света, но пък е отговорен, внимателен, търпелив или пък е купонджия и те увлича в щури приключения.

Пожелавам ви баланс в отношенията и хармония в душите!
С обич, Наталия