С появата на бебето започва луд маратон от снимки, клипове, професионални фотосесии. Всяка майка иска да запечата най-вълнуващите моменти от развитието на детето си. Екипът на Dama.bg ще ти помогне да направиш най-добрите снимки на любимите си същества с няколко ценни съвета.

Първи стъпки
Няма да открием топлата вода, ако кажем, че качествени снимки се правят с добър фотоапарат. Добрата новина е, че вече се предлагат достатъчно професионални фотоапарати за начинаещи на достъпни цени. Разучи всички възможности, за да опознаеш добре фотоапарата или камерата си. Единственото по-досадно нещо от липсващите моменти са неподходящите настройки, които съсипват кадрите. Не оставяй фотоапарата си на AUTO и задай желаните настройки. Освен това винаги го носи със себе си, защото не знаеш кога ще се получат най-интересните снимки.


Светкавицата
За да се получат наистина добри снимки, се нуждаеш от достатъчно естествена светлина. Ако случаят не е такъв, се отдалечи малко. Когато снимаш прекалено отблизо със светкавица, обикновено лицата изглежда бледи. Не забравяй, че слънцето винаги трябва да е зад гърба ти, за да уловиш истинските цветове, лица и емоции.


Как да получиш истински усмивки?
За да заснемеш тези случайни истински усмивки, които те карат да се чувстваш горда, се въоръжи с цял куп лакомства. Само избягвай шоколада, защото той може да остави наистина неприятни петна върху красивите дрешки. Трябва да действаш бързо, защото ентусиазмът към сладките награди бързо намалява.

Обърни внимание на светлината

При снимките на закрито може да сложиш тъмна кърпа върху лавиците с книги за фон. Обърни внимание на сенките по лицето на детето: брадичката, долната устна, носа.

Сянката може да подчертае определени черти на лицето, но ако е прекалено натрапчива, ще се постигне обратен ефект. Обърни внимание и на светлините, които се отразят в очите на детето. Обикновено те правят очите по-ярки и живи. Не пренебрегвай и своята собствена сянка. Лесно може да я пропуснеш, но тя може да съсипе снимката. 


Светлият фон прави лицето по-ярко и интересно, тъй като отразената светлина го усъвършенства. Отразената светлина от прозореца с помощта на бяла кърпа за фон омекотява чертите на лицето. Може да използваш всичко – бяла стена, кърпа, плакат, лист. Имай предвид и че детето не трябва да е прекалено близо до фона, защото снимката няма да изглежда професионално. Когато светлината е по-встрани, ще се получат петна от светлина върху лицето на детето и най-вече на носа, горната устна, скулите и челото. Това не е най-доброто осветление. Ключът към перфектната снимка и не само перфектното лице, но и перфектната светлина. За да установиш коя светлина е най-добра за снимките ти, ти трябва практика, практика и практика. Тези неща обикновено отнемат време, но усилията си заслужават.

Не е желателно да включваш интериорните светлини, тъй като цветът на електрическите крушки винаги е различен от цвета на естествената светлина. Така трудно ще получиш баланс на бялото, което прави цвета на кожата на децата наистина странен. Когато нямаш избор, направи черно-бели снимки.


Ако обичаш да правиш снимки на децата си, сподели с нас своя опит.