Свикнали сме есента да ни носи не само красиви есенни пейзажи, но и сезонни простуди. Най-важното в този период от годината е да се погрижим за имунната си система. Това е много лесно, тъй като за укрепване на здравето ни днес съществуват множество лесни и вкусни рецепти.

От Dama.bg ви предлагаме да си приготвите ароматна паста от ядки и сушени плодове, която бабите ни са обичали да приготвят в този период от годината. Ползите от нея неведнъж са били потвърждавани от редица лекари, а приготвянето и съхранението ѝ е много просто.

Ще са ви необходими:

500 грама стафиди;
500 гр. сушени кайсии;
500 гр. сушени смокини;
500 гр. сушени сини сливи без костилки;
500 гр. мед;
2 чаша орехи;
1 лимон с кора

Сушените кайсии са богат източник на калий, сливите лекуват червата, стафидите подхранват мозъка, ядките са източник на полиненаситени мазнини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Медът е отличен естествен домашен лек срещу затлъстяване и понижаване нивата на холестерола, а комбинацията му с лимон е от голяма полза при лечението на затлъстяване без загуба на енергия и апетит.

Начин на приготвяне:

1. Изсипете ядките, лимона и сушените плодове в блендер и ги разбийте на ситно.

2. Добавете меда и разбъркайте до получаването на еднородна смес.

3. Разделете получената смес на порции в бурканчета.

4. Консумирайте по една чаена лъжица 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.

Пропорциите и съставът не са константа, може да добавите и други ядки и сушени плодове. Останалата смес е желателно да се съхранява н хладилник. Тази „витаминозна бомба” е богата на микроелементи и полезни вещества, идеална е за укрепване на имунната система и се харесва еднакво от деца и възрастни.