Свикнали сме с мисълта, че щом в дома ни се появи дете, то наоколо ще цари хаос. Много майки смятат, че децата им могат единствено да разхвърлят и да допринасят за създаването на безпорядък. Но това не е така! От нас зависи дали детето ни ще се научи да ни помага с къщната работа. От Dama.bg събрахме тези съвети специално за вас:

1. Съвместна работа

Ако искате да възпитате в детето си помощник, то не го гонете, когато сте заети с нещо. По-добре го повикайте да ви помогне, разделете работата така, че да може и детето да се включи. Обединете в едно вършенето на домашна работа и общуването с детето. Нека ви помогне, като извади съдовете от съдомиялната, да накъса зелената салата, да помогне с месенето на тесто, да изсипе нарязаните от вас зеленчуци в супата.

2. Похвалете го за свършената работа

Благодарете на детето за помощта и старанието. После малчуганът ще се старае да повтори постъпките, за които е получил признанието ви. Така ще се научи да ви помага доброволно.

3. Внимание към характера

Обърнете внимание на вида дейност, която допада на детето ви и му възлагайте именно тези задачи.

4. Превърнете работата в игра

Опитайте се да превърнете работата в игра. Щафета от типа кой най-бързо ще подреди играчките, почистване на вълшебен прашец от повърхностите на мебелите... Дайте воля на въображението си.

5. Молете за помощ тогава, когато наистина се нуждаете от нея

Не карайте детето да помага само тогава, когато искате да му намерите работа, за да не прави бели.

6. Не очаквайте да се справя добре от самото начало

Не му се карайте, ако не се справи добре от първия път и работата му иска поправки. И дори, ако детето ви е разчиствало, а боклукът и безпорядъкът са нараснали, не се ядосвайте на детето. В началото ще ви се наложи да оправяте всичко, но това е начален и необходим етап по пътя на обучението на вашия помощник.

7. Дайте му свобода

Не се намесвайте, докато детето върши домашната работа, не го припирайте, оставете го да приключи, не му се карайте, защото рискувате да намрази домашната работа.

8. Не използвайте домашната работа като наказание

Детето не бива да асоциира тези две неща заедно, защото ще му се формира негативна нагласа към чистенето.