Всички дами искат стегнато и плоско коремче, което с гордост да показват при всеки удобен случай. Но има ли някаква тайна, за която не знаете и бихте могли да използвате, за да изваете желаната коремна мускулатура?

Отговорът е НЕ! Колкото и да не ви харесва това, единствената причина, поради която нямате тънка талия и стегнат корем, се крие единствено във вас и усилията, които полагате. Дали защото не се храните правилно, или пък спортувате прекалено малко е трудно да се каже и на този въпрос отговор може да даде само специалист, който има пряко наблюдение върху вас, но със сигурност някъде по "веригата“ допускате грешка.

Коригирайте храненето си, намалете калориите и ограничете до минимум консумацията на сладки, тестени и богати на въглехидрати храни и резултатите ще дойдат. Гарантирам ви! Но само с правилно хранене няма да стане. Ще трябва да се поизпотите. Освен кардио тренировки, ще трябва акцентирате малко повече върху упражненията за корем, които правите.

Ето една програма съставена от 4 прости упражнения за корем, която бихте могли да спазвате. Изпълнявайте я два пъти седмично в продължение на 12 седмици и резултатите ще бъдат на лице. Упражненията са подходящи за изпълнение в домашни условия и ще ви отнемат не повече от 30 минути от личното ви време.

Коремни преси



1-4 седмица 4 серии по 20 коремни преси
4-8 седмица 4 серии по 25 коремни преси
8-12 седмица 4 серии по 30 коремни преси
(ако ви е прекалено лесно – използвайте тежест).

Класически коремни преси. Лягате на пода, сгъвате краката в коленете, заемате стабилна позиция и се повдигате максимално, нагоре като се стремите краката да не се отлепят от пода. Изпълнявайте бавно и концентрирано.

Повдигане на краката от вис или лег



1-4 седмица 3 серии по 10-12
4-8 седмица 3 серии 12-15
8-12 седмица 3 серии по 15 повторения до отказ

Заемете стабилна позиция и повдигайте краката докато не станат успоредни на тялото ви или перпендикулярни на пода. Изпълнявайте с изпънати или леко свити в коленете крака. Задръжте за момент в средно положение, след което бавно отпуснете краката до изходна позиция. Изпълнявайте бавно и концентрирано.

Коремни преси с повдигнати крака



1-4 седмица 3 серии по 5
4-8 седмица 5 серии по 5
8-12 седмица 5 серии до отказ

Лягате на пода и повдигате краката нагоре, колкото можете като се стараете да се образува прав ъгъл. Кръстът трябва да ви е опрян на пода и повдигате само горната част на тялото си. Ако в началото не можете да го изпълнявате сами и да задържате краката си в горно положение, помолете за помощ някой, който да ви придържа краката.

Коремни преси с извиване встрани



1-4 седмица 3 серии по 12
4-8 седмица 3 серии по 15
8-12 седмица 3 серии до отказ

Класически коремни преси, но с извиване на торса встрани. Заемете стабилна позиция и повдигате тялото си, като го извивате в едната посока, след което се връщате в изходна позиция и отново се повдигате нагоре, но извивате тялото в другата посока.