Децата стават възрастни, които обичат да четат, поради много причини. Понякога има една книга, която завладява въображението на детето и го открехва към вълнуващия сват на фикцията. Друг път, учител, който дава за домашно четене на книги, пробужда желанието за докосване до големи идеи и писателски интерес. В някои случаи родителите наблягат на значението на книгите, като споделят тяхната собствена любов към литературата и отношение към четенето – винаги имат книга за четене, взимат книги, когато отиват на почивка, четата преди лягане, редовно посещават книжарници и библиотеки и т.н.

Ето и нашите съвети как да „отгледате“ у детето си любов към четенето, която да продължи през целия му живот:

Четете на глас: Това действие идва отвътре на много начинаещи родители, но е важно да не се прекъсва. На децата ще им хареса много повече, отколкото предполагате. Когато четем на бебе, прохождащ мъник, дете в предучилищна възраст, е страхотно да го сложим в скута си или то да се сгуши до нас на дивана, докато се наслаждаваме на книжка с картинки. Може би ще ви се наложи да прочетете любимата книжка около хиляда пъти, но просто го направете! Децата ви ще запомнят не само историята, но и близостта им с вас.Опитайте и с документални книжки, за децата, които са заинтересовани от пирати, викинги, роботи, замъци, история, спорт, биографии, животни или друго. За деца на възраст между 2-ри и 5-ти клас, опитайте с класики като "Алиса в страната на чудесата".

Много родители смятат, че след като децата им се научат да четат самостоятелно, вече не е необходимо те да им четат. Но децата все още обичат да им се чете и извличат ползи, като например, усещат интонацията на езика, учат се на правилно произношение, успокояват се и се съсредоточават изцяло върху историята. Децата ще осъзнаят факта, че има нещо много завладяващо в книгите и колко е специално времето, прекарано с родителите им.

Интерес към поредици: Много често децата стават запалени читатели, след като се пристрастят към поредица книги. Има много поредици, които успяват да държат децата „гладни“ за следващата част. Някои много добри предложения са: "Хари Потър", "Пърси Джаксън", "Игрите на глада" и "Здрач", в зависимост от това на каква възраст е детето ви.

Не се придържайте се към един жанр: Децата преминават през различни фази, в които са запалени по различни жанрове – от научна фантастика и фентъзи до детективски романи. Не се придържайте само към това, което се счита за "невероятна литература" (въпреки,че някои жанрове са). Радвайте се на факта, че детето ви захваща книга след книга.

Утолете жаждата по любимия автор: След като веднъж детето ви намери автор, който му харесва, вероятно ще поиска да прочете всички написани от него книги.Това е чудесен повод за разходка до библиотеката или за размяна на книги между приятели и съученици.

Доверете се на класиките: Книги биват наричани класически, защото продължават да са любими на читателите поколение след поколение. Няма гаранция, че детето ви ще хлътне по тях, но можете да опитате да го запознаете с книгите, които вие сте чели на неговата възраст, и да видите коя ще привлече вниманието му.

Потърсете книги, които засягат нещата, които вашето дете обича: Персонала в библиотеката би могъл да ви помогне с тази задача, както, разбира се, и интернет – не пестете сили в търсенето на книги, свързани с интересни за детето ви теми.

Хумористични книги са си наред: Някои родители остават доста недоволни от факта, че децата им си падат по книги, в които се разказва за деца, забъркали се в пакости. Може да поговорите с малчугана за съдържанието на четивото, но имайте предвид, че децата харесват този стил книги, не защото искат да подражават на героите, а защото се забавляват от тяхното лошо поведение. Хуморът е чудесен път към възрастен, който ще обича литературата.

Комиксите не са за пренебрегване: Графичните книги са сред най-популярните стилове в детската литература и имат големите шансове да запалят детето ви по четенето.

Открехнете ги към електронните книги: Децата могат да се „гушкат“ с киндъл или айпад през следобедна дрямка или вечер, преди сън. Наскорошните проучвания показват, че повече от половината деца в Съединените щати четат дигитални книги поне веднъж в седмицата. Електронният формат е доказал, че приковава интереса на много момчета, както и на хора, които не са особено привързани към четенето. Друг плюс е, че имате достъп до много голям брой книги в електронния четец, което го прави чудесен избор за пътуване в самолет или в кола.

Все пак не забравяйте, че има и проучвания, които показват, че приложенията за четене на книги, както и електронните четки, могат да са не само забавление, но и разсейващи и причиняващи объркване. За да промотирате четене и да окуражите детето ви да е редовен четящ, може би е по-добре да се придържате към хартиените издания или електрони книги, които изглеждат досущ като хартиените.

Превърнете четенето в семейна ценност: Действията говорят много по-силно от думите. Водете децата си в библиотеката веднъж седмично или дори веднъж месечно за нови книги, минавайте редовно през най-близката книжарница. Покажете на подрастващите, че намирането на нова, завладяваща книга е все едно да намерите съкровище.

Четенето трябва да заеме своето място в семейният ви начин на живот. Отделете време, което е само и единствено за четене. Изключете телевизора, компютъра, мобилния телефон. Вложете усилия да имате време, в което съзнателно сте избрали да четете. Няма значение дали ще четете за себе си или за децата ви (не забравяйте четенето на глас). Когато децата ви са в предучилищна възраст, водете ги в часове за четене, които се провеждат в библиотеки и книжарници. За по-големите интересно би било посещението в клуб за четене между родител и дете. Четете на децата ви вечер, преди да заспят. Осигурете време, в което малките съкровища ще четат за удоволствие в колата, докато сте на почивка, след като са си написал домашното или ги оставете да чете само преди заспиване.

Предупреждение – така може да изградите един доста силен навик!