Методи за отказване на цигарите се срещат под път и над път – кои от тях ефективни, кои не толкова. Без значение кой от тях ще изберете, най-важното е да спазвате няколко прости правила (или поне изглеждащи лесни за изпълнение), които със сигурност ще спомогнат отказването на този вреден за здравето навик. Всичко опира до подходящите добавки, социалния натиск от обкръжението ни и най-вече нашето собствено добро и искрено намерение.

„Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз лично съм го правил хиляди пъти”

Така звучи един от най-известните цитати по темата, принадлежащ на Марк Твен. Той, така да се каже, олицетворява дилемата и страха на повечето пушачи, които занимават съзнанието си с мисли за прекратяване на пушенето. И точно тук възникват най-важните въпроси – кога е най-подходящият момент за отказване на цигарите и колко големи наистина са шансовете за успех на това начинание?

1. Използвайте заместители

Седем секунди, след като човек вдиша цигарения дим, той бавно навлиза в белите дробове, а от там освобождава химични вещества в мозъка (това е наркотичният ефект на никотина), където активира различни нервни центрове. Ето защо човек се чувства по-бдителен, съсредоточен и едновременно с това много по-спокоен.
Колкото повече пушим, толкова повече в организма се създават „никотинови сензори”, които развиват и засилват желанието ни за пушене. Тези сензори са свикнали с ежедневните дози никотин, които приемаме, и тялото ни реагира със симптоми на абстиненция, когато не го получава.
Тук на помощ идват различните средства (най-често никотиновите лепенки), предлагани от фармацевти и лекари, които заместват цигарите, но съдържат далеч по-малко количество никотин. Те осигуряват на организма малко количество никотин, което води до намаляване на желанието за пушене.

2. Научете ритуалите си и съзнателно се опитайте да ги отбягвате

Често посягането към една цигара е свързано с определена ситуация от ежедневния ни живот: с чашата кафе сутрин, след обилно похапване или разтърсващ оргазъм, в няколкото минути на спирката, в напрегнатите моменти на работното място, когато човек се нуждае от пълна концентрация или просто по пътя към супермаркета.
Като бъдещи непушачи трябва съвсем съзнателно и честно да изясните на себе си кои са вашите типични ситуации-в-които-не-можете-без-цигара. Най-добре е да си направите списък, който включва всички тези моменти, състояния и събития, в които най-често посягате към цигарите. А след това съвсем съзнателно да активирате „изключващия механизъм” за всички тях. Като за начало опитайте например с лишаване от цигарата ви с кафето.
Най-подходящото време да започнете с прекратяването е когато се намирате във физическа и психическа релаксация, например по време на отпуска, почивка или ваканция. Тогава отпадат много от причините за типичните ритуали на пушачите, а новите впечатления и изживявания могат да ви отклонят от силното желание и нужда за пушене. 

3. Определете конкретна дата за начало на спирането на пушенето

Задайте си точен ден, в който да заявите "Считано от днес, няма да изпуша нито една цигара повече!". Трябва да вземете твърдо решение за окончателно и категорично спиране, защото постепенното почти никога не се увенчава с успех.
За да разпределите равномерно цигарите през целия ден, полезно би било използването на никотинови лепенки. Целта е да помогнете на организма си да се освободи от никотина и да започне бавната му детоксикация. За тези, които рядко прибягват към цигарите, например само когато пият кафе или след напрегнат работен ден, добър вариант са никотиновите дъвки, с които по-лесно може да се избегнат симптомите на абстиненция (а колкото по-малко зависими сте, толкова по-малка ще е тя).

4. Активирайте подсъзнателния си импулс

Положителна мотивация: Измислете или намерете достатъчно мотивиращо изречение или просто набор от няколко думички, които да ви насърчат с отказването на тютюнопушенето. Например заставайте пред огледалото всяка сутрин и си повтаряйте: "Аз мога да го направя и накрая ще се гордея със себе си". Звучи малко наивно и дори глупаво, но подсъзнанието може действително да повлияе и да подсили намерението ви.
Допълнително може да си представите какво ще бъде ежедневието ви, когато вече сте се отървали от пристрастяването, какво бихте могли да направите с парите, които ще спестите, и как ще тичате нагоре по стълбите към офиса, без да се задъхвате. И още по-хубавото е, че ефектът от всичко това ще се усети в най-близко бъдеще от окончателното спиране на цигарите.
Бъдете сигурни, че когато спрете цигарите, жизненият ви тонус и цялостното ви здравословно състояние ще се подобрят, ще изглеждате далеч по-свежи и млади и няма постоянно да миришете на тютюневия дим, все едно сте ходещ препълнен пепелник.

5. Не запълвайте празнината от цигарите със сладки неща

Ограничете достъпа си до бонбони и всякакви други сладки изкушения, с които повечето бъдещи непушачи компенсират липсата от цигарите. Това е една от причините много хора, които също искат спрат да пушат, да имат страх от значително увеличаване на теглото. Срещу изнервящото чувство, че ръцете ви са празни, може да прибегнете към различни игри, включващи умения с ръце (топчета, кубчета, ластици и т.н.).
Още по-пълноценно бихте се почувствали, ако замените разходите си за цигарите за нещата, които ви носят удоволствие... или за определен период да пестите парите, които бихте давали за цигари, защото така ще видите напредъка си, изчислен и в парична стойност. Добра идея е след това да вложите спестеното в курсове, които учат на релаксация и намаляване на стреса, или в нови хобита. Това ще намали рискът по-късно отново да посегнете към цигарите от скука или стрес.

6. Поставете себе си под натиск

Кажете на колкото можете повече приятели и познати, че отказвате пушенето. Доверието в себе си е добро, но контролът е още по-добър. А и някой друг укорителен поглед е по-възможно да ви помогне, отколкото да ви навреди.
Все пак прекалено големият натиск може да ви донесе допълнителен стрес, затова задайте някаква граница, за да предотвратите липсата на резултат от начинанието ви.

7. Избягвайте местата с много пушачи

В началото е добре да избягвате места и ситуации, в които може да ви бъде доста трудно да се въздържате от пушене - кафенета и клубове, например. Ако все пак отидете, е за предпочитате да пиете плодов сок или друга напитка, чийто вкус не предразполага към запалване на цигара – или поне не така, както например кафето и алкохола.
Дъвчете дъвки, за да запазите вкуса в устата си свеж. Опитайте да устоите на изкушението от аромата на запалена цигара и щракането на запалки – ако ги идентифицирате като ваш ритуал, настройте съзнанието си за всички такива възможни съблазни още преди да излезете. Приемете това като едно страхотно упражнение и изпитание за силата на волята ви.

8. Спортувайте редовно

Спортът успокоява нервите, повдига настроението и намалява иначе силното желание за пушене. Особено подходящи са плуването и отборните спортове.
Започнете с някакъв спорт, който тренира вашата издръжливост: Ако тествате физическото си състояние в първия ден от вашия живот-на-бивш-пушач и след това постепенно го сравнявате на редовни интервали от време, със сигурност ще забележите повишаване на физическите ви възможности и че в крайна сметка отказът ви от цигарите се е увенчал с голям успех за здравословното ви състояние.

9. Потърсете подкрепа

Морална подкрепа може да намерите, като посетите групови срещи и терапии. На такива места ще срещнете много „съмишленици”, които точно като вас са решили да откажат тютюнопушенето и са изправени пред същите проблеми и трудности като вас самите. Чрез разговор с такива хора човек може да получи най-пълноценните съвети, а и споделената мъка все пак е на половин мъка.
Най-достъпни са интернет форумите, в които бивши пушачи дават съвети и подкрепа на хора, които са още в процес на отказване. Използвайте ги.

10. Не се страхувайте от възможен бъдещ неуспех

Не се страхувайте от неуспехи – на всеки може да се случи да се изкуши и да запали една цигара. Но това не трябва да застраши цялата ви подготовка или пък да ви откаже завинаги. Попитайте себе си дали тази цигара наистина ви носи удоволствие и какво всъщност получавате от нея?
Бъдете наясно отново с това, което сте постигнали (без значение от периода на въздържане) и не забравяйте всяко от положителните неща, което ви е донесло отказването на цигарите.

А и никога не е късно да започнете отново с опитите за спиране с тютюнопушенето. Ние от екипа на Dama.bg ви пожелаваме най-искрено успех!