Преди време британският актьор, журналист и писател Стивън Фрай получил отчаяно писмо от момиче на име Кристал Нън. В него тя му споделила, че се чувства отчаяна, че не знае към кого да се обърне и че не открива никаква радост в ежедневието си. Фрай решил да отдели от времето си и да отговори на момичето, което споделя, че тези няколко реда са променили изцяло живота й.

"Скъпа Кристал,

 

Съжалявам да чуя, че не изпитваш удоволетворение от сегашния си живот. Бог ни е свидетел, че може да ни бъде трудно, когато нищо не изглежда да е на мястото си и малко неща изглеждат удоволетворяващи. Не съм сигурен, че мога да ти дам специфичен съвет, който да ти върне стимула за живот.  Въпреки че всички са добронамерени, понякога е доста досадно да ти напомнят колко много те обичат останалите, когато ти не обичаш себе си.

 

Открих, че помага, когато мислиш за собствените си настроения и чувства като за времето.

 

Ето някои очевидни неща за времето:

Истинско е.

Не можеш да го промениш, като си пожелаеш да изчезне.

Ако е тъмно и дъждовно, наистина е тъмно и дъждовно и ти не можеш да го направиш по-хубаво.

Може да е тъмно и дъждовно в продължение на 2 седмици.

 

НО
Eдин ден ще стане слънчево.
Никой не може да контролира това кога слънцето ще се появи, но то ще се покаже.
Един ден.

 

Съвсем същото е с емоциите ни. Неправилният подход е да вярваш, че те са илюзии. Те са истински. Депресията, тревожността, безпокойствието, те са истински колкото самото време и са също толкова неконтролируеми колкото е то. Никой няма вина затова.

 

НО

Те ще отминат – наистина ще отминат.

 

По същия начин, по който човек трябва да приеме времето, той трябва да приеме и начина, по който се чувства в живота си. 

 

Това да кажеш “Днес е ужасен ден” е напълно реалистичен подход. Разковничето се крие в това да откриете нещо като ментален чадър “Вътре в мен вали: това не е по моя вина и нищо не мога да направя по въпрос, но ще изчакам да премине. Слънцето ще изгрее утре и щом това се случи, ще се възползвам напълно”.

 

Не знам дали нещо от това писмо ще ти бъде от полза: ако не е така, съжалявам. Просто реших да ти напиша няколко реда, за да ти пожелая всичко най-добро в търсенето на удоволствие и цел в живота.

 

С пожелание за всичко най-добро

 

Стивън Фрай