Всички обожаваме лятото – дълги дни, прекарани на плажа, бурни купони на открито, ледени напитки... Но има и едно нещо, което със сигурност никой не обича: горещите нощи, в които се чувствате сякаш сте легнали в гореща лава, а не в леглото си.

Най-лесното решение за дълъг и продължителен сън е климатик, който може да поддържа идеалната температура за сън. Но не всички жилища разполагат с климатик, а и понякога е невъзможно да бъде поставен такъв. Освен това тези уреди са скъпи, консумират много електроенергия и вредят на околната среда.

Слава Богу има някои лесни решения, които ще ни помогнат да спим добре, дори и в най-горещите нощи. А и все пак как са успявали бабите ни?

1. Изберете памучни завивки

Оставете завивките си от коприна, полиестер или сатен за някоя по-хладна нощ. Спалното бельо от лек памук (например египетски) ще позволи на кожата ви да диша и по този начин ще се чувствате прохладата, докато спите.

2. Охладете завивките си

Искало ли ви се е буквално да се пъхнете в хладилника, за да преодолеете жегата? Е, това е невъзможно, но можете да го направите със завивките си – поставете ги за няколко минути във фризера, точно преди да легнете. Най-добре е преди това да ги увиете в найлонова торбичка, за да не придобият неприятен аромат на храна. Това няма да държи жегата далеч от вас през цялата нощ, не ще ви помогне да се унесете въпреки горещината и влагата.

3. Купете си термофор

Това представлява малка бутилка, още известна като „грейка“, която се пълни с вода, за да охлажда тялото. Можете да я поставите във фризера за няколко минути за още по-прохладно преживяване. Този съвет е приложим за всички сезони – в студените зимни нощи пък можете да я напълните с гореща вода.

4. Бъдете креативни

Ако ви се струва, че вентилаторът не ви разхлажда, а единствено разнася горещия въздух, го поставете така, че да изтиква горещината навън. Можете да настроите и таванските вентилатори, ако разполагате с такива, да се въртят по посока обратна на часовниковата стрелка и по този начин ще издърпват горещия въздух нагоре, вместо да го разпространяват из помещението.

5. Спете като египтяните

Древните египтяни определено са знаели как да се справят с горещите нощи - в жегите лягали върху кърпа, напоена със студена вода, която ги разхлажда през цялата нощ. Ние ви препоръчваме да усъвършенствате този метод, като постелете леглото си с влажни чаршафи, а отдолу поставите суха кърпа, която да попие влагата преди да достигне до матрака.

6. Изберете подходящо спално облекло

Някои хора смятат, че спането без дрехи ги разхлажда, докато според други по този начин потта остава в тялото, вместо да бъде попита от плата. Ако сте от вторите ви съветваме да изберете нощница или пижама от памук, която да бъде достатъчно свободна.

7. Бъдете още по-креативни

Направете си сами климатик, като поставите тавичка или плоска купа, пълна с лед, пред вентилатор. Леденият полъх и ситните пръски вода ще ви накарат да се почувствате много по-свежо.

8. Създайте си течение

Поставете вентилатор срещу отворен прозорец, така че леглото ви да се намира по средата. Ако разполагате с няколко вентилатора ги разпръснете наоколо, за да си създадете още по-силен вятър.

9. Охладете пулса си

Съвсем буквално. За да се разхладите екстремно бързо, поставете пакетчета с лед или студени компреси на следните ключови места –китките, врата, лактите, слабините, глезените и зад коленете.

10. Помислете за възглавницата си

Потърсете специални охлаждащи възглавници, които ще ви помогнат да овладеете топлината. Високотехнологичната им изработка позволява да охладите цялото си тяло, а не само горната част.

11. Бъдете вълк-единак

Извиняваме се на влюбените гълъбчета, но онези, които спят сами се чувстват далеч по-добре в горещините от онези, които спят с партньора си. Гушкането повишава телесната температура и прави леглото влажно и неприятно за спане.

12. Бъдете диви

Ако обичате по-екстремните изживявания, събудете дремещия в себе си Тарзан и опънете хамак в жилището си. Свободно висящото легло ще позволи на притока на кислород да охлади тялото ви мигновено.

13. Хидратирайте се

Не забравяйте да изпиете чаша студена вода преди да си легнете. Нощните жеги и премятането в леглото в търсене на хладно местенце дехидратират тялото и ви карат да се чувствате още по-горещо. Съветваме ви да се ограничите до само една чаша, освен ако не обичате да ставате за среднощни разходки до тоалетната.

14. Охладете се

Леденият душ може да е неприятно преживяване през останалото време, но в летните жеги е истинско спасение. Освен това по този начин ще смъкнете температурата на тялото си, ще измиете по-бързо неприятната пот и ще останете с дълготрайно чувство за свежест и чистота.

15. Спете ниско

Горещият въздух е по-лек от студения и се издига, затова ви съветваме да поставите леглото (или хамака) си възможно най-ниско, за да победите горещините. Или дори да легнете на пода. А ако жилището ви е на няколко етажа, със сигурност е най-добре да спите на най-долния.

16. Изгасете светлините

Електрическите крушки излъчват топлина, която не е толкова малка, колкото си мислите. Хубавото е, че през лятото се стъмва късно и затова ще ви е необходима по-малко изкуствена светлина от обичайното. Насладете се на продължителния ден и не включвайте осветлението през това време.

17. Създайте влажно течение

Можете да охладите цялата стая, ако окачите мокър чаршаф пред отворен прозорец. Влажният вятър бързо ще охлади пространството.

18. Стойте далече от фурната

Лятото не е времето, в което да готвите засукани ястия, които изискват да стоите дълго време пред печката. Приготвяйте ястия, които не се нуждаят от топлинна обработка, тъй като дори и най-краткото включване на фурната може да повиши температурата на цялото жилище. Ако все пак ви се похапва месо например, пригответе го на грил, вместо на фурна. Освен това консумирайте леки и малки порции от храни, които ще бъдат по-лесни за храносмилане – по този начин няма да е необходимо тялото ви да отделя излишна топлина за обработката им. Най-добрият избор са плодовете и салатите.

19. Изстудете краката си

Стъпалата са много чувствителни на температурата, затова за да охладите цялото си тяло, можете да поставите краката си в студена вода, преди да си легнете. При екстремно горещи нощи ви съветваме да държите съд с ледена вода близо до леглото си, в случай че ви стане прекалено горещо през нощта.

20. Изключете всички електроуреди през нощта

При това не само от копчето, а от контакта. Дори и най-малките електроуреди излъчват топлина когато са изключени, а изключвайки ги лесно ще смъкнете температурата на цялото жилище.

21. Направете си къмпинг вкъщи

Ако разполагате с безопасно място като двор или таванско помещение, можете да си опънете палатка, в която да спите на прохлада.

22. Спете в правилна поза

Ако спите сами, както ви посъветвахме в точка 11, ще имате достатъчно пространство да се разтягате. Най-разхлаждаща е позата „разперен орел“ – с широко разперени ръце и крака. По този начин кръвта ще циркулира свободно из тялото ви, а и няма да се изпотявате.

23. Изберете подходящ матрак

Ако ви предстои да заменяте матрака си, изберете такъв, който е изработен от бамбук или друга естествена материя. Може и да не са толкова комфортни, колкото тези от пяна или латекс, но поне не задържат топлината и ви позволяват да спите в прохлада.

24. Зърнените култури са ваш приятел в топлините

Оризът и елдата не са само за ядене, но могат да ви помогнат да се охладите в горещите нощи. Можете да си набавите (или ако сте достатъчно сръчни – изработите) възглавница, пълна с елда, която няма да задържа горещината. А за студен компрес, ви съветваме да напълните чорап с ориз, да го завържете и да го поставите във фризера за около час. Той ще остане студен за около 30 минути – напълно достатъчно време да се унесете и заспите.