За много от нас думата „диета” предизвиква неприятни асоциации с наказание, лишения и постоянен глад. Но не е нужно да бъде така. Според Мишел Адамс-Арънт, консултант по хранене и спорт, диетата не означава просто да намалиш приема на храна. Добрата диета е свързана с правилното разпределяне на храната на отделни хранения през деня.

Тя ни разкрива тайната на здравословното хранене, която ще ви помогне да свалите излишното тегло, без да се отказвате напълно от малките изкушения като сладоледа или шоколада.

Колко често трябва да ядем?

Различните диети ни представят различни виждания за това с какво трябва да се храним и какво трябва да избягваме. Някои от тях препоръчват да се откажем от пържените храни и сладкото; други ограничават храната ни само до протеини или пък само до плодове и зеленчуци. Всички тези ограничения могат да ни навредят, както физически, така и психически. Защото не е толкова важно колко ядем, а кога го ядем.

Нашето тяло е проектирано всеки път, когато ядем, да получава определено количество енергия. Ако не изразходим тази енергия през деня, тя се превръща в мазнини и се натрупва в тялото ни. Но, когато приемаме малки порции, които ни държат сити за кратко, тялото се пренастройва и спира да складира мазнини. Причината е, че тялото ви знае, че около вас има достатъчно храна, за да оцелеете, и няма нужда да се запасява за тежки времена. В резултат на тази настройка не е нужно да гладувате, за да отслабнете.

„Колкото и странно да звучи, за да контролираме теглото си, е по-добре да ядем 6 пъти на ден, отколкото 3 пъти”, обяснява Мишел.

За целта можете да се придържате към следната схема:

Когато се храним през по-малки интервали от време и приемаме по-малки порции, ние усвояваме много повече полезни вещества от храната, а тялото ни е по-предразположено да слабее. Въпреки това качеството на храната е от първостепенно значение - няма да подобрите здравословното си състояние, ако изяждате по 6 хамбургера на ден.

Ако искате да следите колко калории и какви хранителни вещества да приемате, следвайте следните напътствия:

 

За да добиете представа колко калории трябва да приемате на ден, умножете килограмите си по 25 (ако сте жена) и по 28 (ако сте мъж). Но имайте предвид, че това е минималният брой калории, от които се нуждае тялото ви, за да функционира, т. е. ако е в покой и не правите нищо друго, освен да стоите на едно място и да се излежавате.

За да изчислите количеството на макроелементите, необходими на тялото ви, следвайте същата формула – килограмите ви умножени по множителя за всяка хранителна група.

„Няма нищо революционно в тази теория”, заявява Мишел.

Повечето хора, които мечтая да отслабнат, първо прибягват до гладуване, но това е грешна стратегия. С чести хранения, никакво гладуване и повече здравословни храни ще имате мечтаната фигура и ще се радвате на добро здраве.