Как да имаме по-добър живот - психологът Дейвид Кенън споделя няколко съвета, благодарение на които гарантира, че след пет години ще сме 100% здрави, спокойни и щастливи. Струва си да опитаме, защото за някои от методите не се изискват време, сили и пари.

1. Смейте се пет минути всяка сутрин.

Всеки знае, че смехът зарежда човек с енергия и повишава настроението, а също така според учените смехът може да стане персонален треньор за всеки организъм.

2. Всеки ден записвайте нова мисъл или идея.

Продължете да търсите и може би ще намерите злато. И когато го намерите, незабавно действайте.

3. Всяка седмица четете по една книга.

Звучи утопично? За да се справите с това предизвикателство, трябва просто да започнете.

4. Необходимо е мозъкът винаги да работи.

Набавете си настолни игри - решаване на пъзели, кръстословици, да играете покер онлайн за един час на ден, за да може мозъкът винаги да е в добра форма.

5. Водете си дневник.

Понякога просто като описваме последния си ден, може да забележим нещо, на което не сме обърнали внимание преди. По този начин можете да съхраните в паметта си колкото е възможно повече спомени, както и да анализирате своите решения и действия.

6. Внимателно избирайте приятели.

Кажи ми кои са ти приятелите и аз ще ти кажа кой си. Казват, че ние представляваме съвкупност от петте човека, с които общуваме най-често. Искате ли да бъдете по-добър - огледайте своята обкръжаваща среда и се откъснете от ненужни комуникации със случайни хора, общуването с които ви дърпа надолу, а не ви вдъхновява.

7. Гледайте повече документални филми, а не художествени.

Колко време прекарваме напразно? Документалните филми не са само забавление, развлечение, но също така и възможност да разширите кръгозора си.

8. Не забравяйте: чистенето на зъбите с конци е по-важно, отколкото с четка.

Това е аксиома - наистина не може да се поддържа в дългосрочен план здравето на устната кухина, без използване на конец за зъби.

9. Научете чужд език.

В наше време знанието на чужд език е не само индикатор за образование и интелектуално развитие, то е жизнена необходимост.

10. Придържайте се към здравословен начин на живот.

Съсредоточете се върху вашето здраве така, както се съсредоточавате върху любовта или кариерата. Откажете се от нездравословната храна, пушенето и други вредни навици.

11. Забравете за страха - той слабост.

Страховете са във всички и всеки се справя по своему с тях, в зависимост от психологическото си състояние и зрелостта. Много незрели личност стигат до крайности и заглушават този страх в алкохол, наркотици, пазаруване и храна. Зрелите намират решения и преодоляват страха си.

12. Заделяйте от средствата си.

Започнете да отделяте 10% от доходите си и да инвестирате тези средства в акции, недвижими имоти, депозити или каквото прецените. След пет години ще се изненадате колко сте спестили.

13. Дайте си почивка.

За един ден в седмицата забравете за компютъра, работата и телевизора. Просто се отпуснете. И от техниката също.

14. Кореспонденцията със себе си.

Напишете писмо до себе си, което да отворите след пет години. И не забравяйте да си зададете някои въпроси в това писмо.

15. Любовта върши чудеса.

Влюбете се! Необмислено, безкористно. Това силно чувство ще ви помогне да направите нещата по- добре.

16. Изследвайте света около себе си.

Всеки ден се отправяйте към ново място, дори ако това е само един нов район във вашия квартал или нова алея в парка.

17. Мълчанието е злато.

Опитайте се да запазите мълчание за една минута. В това време обърнете внимание какви мисли ви идват наум и какви емоции ви обладават. След минутата мълчание веднага запишете всичко. Повярвайте, това ще ви помогне да се опознаете.