Случвало ли ви се да се зачудите кое е заглавието на любимата ви песен? А името на човека, който поздравихте преди няколко минути? Не се притеснявайте, не остарявате. Причината се крие в това, че вашата памет със сигурност не работи на пълни обороти.

Забързаният живот и стресът поставят на изпитание паметта ни. Още една причина може да бъде и изгубеният навик да научаваме нови неща. Ето защо е важно да я тренираме. Ето и съветите на Dama.bg, с които бихте могли да подобрите паметта си:

Опитайте да запомните по-лесни неща

Така например наизустете номерата на най-близките ви приятелки или пък текста на някоя от любимите ви песни.

Научете се да се наспивате

Заомнете, че сънят играе важна роля както за цялостното здравословно състояние на човек, така и за правилното функциониране на мозъка. Когато спим мозъкът ни класифицира натрупалата се през деня информация и затова му трябва достатъчно време. Стремете се да спите поне по 6-7 часа на денонощие.

Балансирано хранене

Още една тайна за подобряването на паметта е балансираното хранене. Рибата, боровинките и месото са ключови хранителни продукти. Включвайте ги по-често във вашето меню.

Игри

Ако желаете да тренирате вашата памет забавлявайки се, то тогава изберете игри като дама или шах. Кръстословиците и играта на карти с приятели също са полезни за вашата памет и ще поддържат мозъка ви активен през деня.

Забравете за цигарите и алкохола

Пушенето и алкохолните напитки не работят в полза на паметта ви. Опитайте се да ги намалите до минимум или дори да ги откажете напълно.

Учете чужди езици

Изучаването на чужд език също е вариант, който ще допринесе за подобряването на вашата памет.

И накрая, ето още едно предложение.

Запишете се на курс по йога

Освен, че ще се поддържате във форма, йогата ще ви помогне да подобрите вашата концентрация и мозъчна активност.