За много от нас ваканционният сезон около коледните празници е периодът, който искаме да прекараме с приятелите и семейството си, без да се налага да се притесняваме за отговорностите, свързани с работата. Основният проблем обаче е, че повечето от твоите колеги искат същата свобода. Да добавим и факта, че има хора, които работят в области, в които работният процес трябва да продължи и по време на празниците.

Трябва да поемете предизвикателството да преговаряте. Всеки иска да има допълнително време на разстояние от натоварения празничен сезон. Работодателите от своя страна пък искат да запазят равновесието като удовлетворят исканията на работниците и са сигурни, че работният график е покрит напълно.

Когато искаш да си вземеш отпуск за празниците, е важно на първо място да бъдеш гъвкав, да бъдеш готов да вземеш толкова, колкото даваш, да планираш предварително, да питаш по-рано за отсъствието ти и да бъдеш в състояние да предложиш решения за покриване на твоята работа.

Ето няколко съвета на Dama.bg как успешно да попиташ за отсъствие от работа по време на празниците:

Попитай по-рано, отколкото късно

Стратегиите за справяне с тази празнична дилема е различна според твоята ситуация. Ако си в сектор като търговията на дребно, хотелиерството или здравеопазването, където трябва да има постоянно покриване на смени, трябва да насочиш въпроса към своите колеги и шефове. В други области, като IT сектора например, не е нужно това, тъй като може да се приложи често прилаганата практика за работата от вкъщи. Един от подходите е да кажеш своите предпочитания възможно най-рано, доколкото е възможно, за да се повдигне въпроса за обсъждане с шефове и колеги. Колкото по-рано се повдигне темата, толкова по-добре. Макар и да си първият заговорил за отпуски не е задължително, че това ще ти гарантира, че заявката ти ще бъде одобрена напълно. От друга страна, ти дава повече свобода на действие с преговорите.

Бъди готов да направиш компромис

Бъди разбран и търпелив, когато заявяваш ползването на отпуската. Прекарай също така известно време да помислиш за това как най-добре може да направиш компромис, ако все още твоята молба за отпуска не е гарантирана. Например може да се разберете да разделите смените по празниците, например да работиш от 6:00 до 12:00 или от 12:00 до 18:00 часа, вместо традиционната 12 часова смяна.

Планирай предварително

Ако непрекъснатото покритие не е проблем за твоята област, предварителното планиране може да бъде най-добрият начин да се възползваш от отпуска в края на годината.

Предвиждай сроковете, които са около празниците

Задай своя краен срок за задачите си, например до 15 декември, за да се увериш, че може да свършиш работата си преди началото на ваканционния период.

Сподели плана си да работиш допълнителни часове

За да приключиш работата в срок и да можеш да се насладиш на отпуската си – остани допълнителни часове на работа или направи каквото е необходимо. Сподели плана си с твоя ръководител, за да избегнеш всякакви притеснения.

Повдигни намеренията си по-рано с твоя отдел

Споменаването на искането ти по-рано с твоите колеги може да ти помогне да избегнеш изпреварващи искания от агресивни колеги.

Подай молбата си за отпуска

Когато предадеш своята молба за отпуска, се увери, че твоите отговорности са свършени или така разпределени, за да не те безпокоят през почивката ти.