Всички бурканчета с пюре изглеждат еднакво на рафта в магазина – плодове и зеленчуци, самостоятелно или в комбинация, някакво месо, десертни пюрета и сякаш няма значение кое ще изберете.

Пюрето обаче е първата храна, различна от майчиното мляко, която детето ви ще вкуси. Именно затова не можете да направите случаен избор, а трябва да вземете под внимание няколко много важни фактора:

Качеството на продуктите

Поинтересувайте се кои производители използват само продукти с контролиран произход.

Напоследък с термините био и еко сериозно се злоупотребява. По-важно е да сте сигурни, че в завода на производителя не правят компромис нито с рецептата, нито с доставките на суровини. Колкото по-кратък път изминават продуктите от градините до завода, толкова по-добре за детето ви.

Подходяща консистенция

Захранването преминава през няколко етапа. Първите пюрета трябва да са фино смлeни, без бучици, малко по-гъсти от млякото, с което бебетата са свикнали. Само за няколко месеца ситуацията се променя, първите зъбчета вече са пробили и пюретата трябва да отговарят на новите нужди на детето. Не е редно вече проходилото дете да приема само мляко и гладко пасирана храна.

Видимите парченца в бурканчетата на качествените пюрета гарантират, че детето ви ще се запознава с все по-приличаща на храна за възрастни консистенция. Често подценявани, дъвкателните умения са пряко свързани с развитието на фината моторика на малкото дете и трябва да се погрижите да се развиват правилно.

С появата на повече зъбки започват процесите на раздробяване на храната. Детето вече е развило контрол над езика и устните си и по този начин вече е способно да премине на следващия етап – отхапването.

Дъвкателният му механизъм се е усъвършенствал дотолкова, че то е способно да премества храната от езика към зъбите си, от едната към другата страна и отново към езика, преди да задвижи процеса на преглъщане. Това е възможно благодарение на по-твърдата консистенция на храната, която то поема и рефлексите, че първо трябва да раздроби и след това да преглътне, за да не се задави. Всички тези процеси благоприятстват за развитието на речта.

Подправките

Децата формират хранителните си предпочитания именно по време на захранването. Затова е важно и ключовите подправки да бъдат въведени навреме.

Ако искате тийнейджър, който се храни разнообразно, търсете копър и магданоз в бурканчето за бебето. Избирайте пюрета, в които най-лесно се виждат парченца през дъното, когато бурканчето се обърне с капачката надолу.

Процесът на производство

Има производители, които са се ангажирали с контрол на продукцията си на най-високо ниво. Малцина знаят, че европейските изисквания за горните граници на замърсяване с каквито и да са тежки метали и пестициди в суровините, влагани в бебешките храни, са изключително строги. Те са 500 пъти по-високи от тези за плодовете и зеленчуците в супермаркета. Трябва да сте сигурни, че избирате продукт на стриктен производител, който постоянно контролира фермерите, с които работи. 

Направете кратко проучване и се запознайте с компаниите, които стриктно спазват Кодекса на Световната Здравна Организация за маркетинг на заместителите на майчина кърма и препоръчват ексклузивното кърмене до 6-тия месец и въвеждането на отбиващи храни, съчетани с продължително кърмене, след това. Това освен практичен, има и своя морален аспект, който не е без значение в 21 век.

Така ще сте спокойни, че избирате най-доброто за детето си.