Главният способ да избягаме от самотата, която мъчи повечето мъже и жени в течение на целия им живот, е любовта. Всеки от нас иска да бъде нужен и обичан. Животът ни придобива смисъл, имаме повече стимул да работим, усъвършенстваме се, когато обкръжаващите ни хора се нуждаят от нас, искат нашата помощ и подкрепа. Когато има с кого и ние споделим своя път, животът ни е по-хубав. Всеки ден общуваме, запознаваме се с нови хора, но въпреки всичко често изпитваме самота. Случва се да бъдем сред шумна компания, заобиколени от приятели, но да се чувстваме самотни. Защо?
 
Нужно да осъзнаем причините. Ето най-често посочваните от психолозите:
 
– Неувереност в собствените способности. Комплексите по повод външния вид пораждат страх от създаване на нови контакти, страх да не изглеждаш нелепо и смешно в очите на непознатите. Това те кара да се затваряш в себе си и води към самота.
 
– Бягство от самия себе си. Страх от това да останеш насаме със собствените си мисли. Стремиш се постоянно да си сред хора, за да не останеш сам.
 
– Егоизмът. Егоистичните хора, занимаващи се само със себе си, често са самотни. Когато у човек отсъства желание да помогне, да изслуша или да сподели вълненията на околните, те го отбягват. Егоистите трудно намират своята половинка.
 
 
За да се справим със самотата, за начало е нужно да се вгледаме в себе си. Всеки наш проблем се намира в главата ни, където е ключът и за разрешаването му. Най-доброто средство е да общуваме с близките си хора, на които можем да разкажем за наболели въпроси и да се изтъжим. Подкрепата от другия, неговото разбиране ще ни даде усещането, че сме нужни.
 
Егоистите следва да се научат да слушат събеседника. Да престанат да разказват само за себе си, защото другите имат същите чувства и те могат да му помогнат да се справи със самотата. Да бъдат искрени. Искреността винаги привлича искрени хора. Не е нужно да се слага маска на безразличие и благополучие, защото по този начин ще отблъснете от себе си добрия приятел или спътника в живота.
 
Занимавайте се с творчество или с хоби. Това е процес, който позволява да откриете в себе си нови способности, а и да намерите единомислещи. В момент на занимание вие не премахвате тревожните мисли, а работите за тяхното разрешаване.
 
Чувството на самота от време на време идва при всекиго. Да се справим зависи от нас самите. Важното е от всяка ситуация, дори и най-неприятната, да извлечем поука. Преодоляване чувството на самота е непрестанна работа над себе си. Борете се!