Предстои ви пътуване със самолет? Не позволявайте на страха да провали пътуването ви. Самолетът все пак е най-удобното и бързо превозно средство. Няма как навсякъде да отидем с любимата ни и така удобна кола.

Въпреки че самолетът е най-сигурното превозно средство, много хора изпитват неистов страх още при качването си. Разбира се, както всеки страх и този трябва да се преодолее.



Приготвили сме ви 10 съвета, които ще ви помогнат да се преборите със страха си и да се насладите на пътуването.

1. Колкото повече информация, толкова по-голяма сигурност

Много често имаме навика да преувеличаваме рисковете, свързани с пътуването със самолет. Но, ако разгледаме малко статистика, се оказва, че това е най-сигурното превозно средство, с най-малко инциденти и най-малко жертви.
Това е нещо, което трябва да имаме предвид и да си го припомняме всеки път, когато ни предстои такова пътуване. Така ще ни помогне да контролираме несигурността и безпокойството си. Повечето от страховете ни се дължат именно на неинформираността ни.

2. Малко тренировка


Представяме си, че е наближила датата на заминаването. Опитваме се да визуализираме всичко, което ще правим преди, по време и след самото пътуване. Мислено си представяме всичко от момента на излизане от вкъщи до момента на кацането в желаната дестинация. Най-основното е да си представим как правим всичко това абсолютно уверено и без никакъв страх.

3. Бъдете навреме на летището

Много е важно да отидем навреме на летището, а дори и по-рано. Бързането заедно със страха от изпускане на полета са една не особено благоприятна комбинация, която ще доведе до голям стрес, от който определено не се нуждаем. Затова е най-добре да излезем от вкъщи по-рано, за да не се притесняваме, да имаме време да се успокоим и да се настроим психически за предстоящия полет.



4. Потърсете нещо, което да ви разсее

Много добър начин да прогоним безпокойството е да се опитаме да се разсеем. Едно такова приятно развлечение може да бъде музиката, защото създава положителни емоции и прогонва всичко негативно. Задължително си пригответе една добра колекция от успокояваща и разведряваща музика, която да слушате по време на полета, най-вече при кацането и излитането, които обикновено са най-стресиращи. Една хубава книга също може да бъде много приятно разсейване. Друг начин да не мислите за страха си е да завържат разговор със съседа ви по седалка.

5. Положителни фрази

Ако все пак не можете да се разсеете с нищо от горепосоченото, повтаряйте си положителни и успокояващи фрази. Повтаряйте си ги колкото е необходимо, докато прогоните напрежението.

6. Не сядайте до прозореца

Хората, които се страхуват от летене, когато седнат до прозореца, те непрекъснато ще са нащрек и ще наблюдават през прозореца дали мотора работи или пък дали крилата на самолета са си на мястото. Колкото повече наблюдаваме нещо, което не можем да контролираме, толкова повече расте страхът.

7. Избягайте от негативните мисли

Вярно е, че се случват самолетни катастрофи. Ако ги сравним обаче с хилядите полети, които се осъществяват ежедневно, инцидентите са минимални. Трябва да знаем това, да си го повтаряме, ако е необходимо, за да прогоним неприятните мисли. Трябва да се съсредоточим върху позитивните неща, свързани с пътуването със самолет, колко по-кратки са пътувания и какво страхотно изживяване е летенето.

8. При турбуленция дишайте дълбоко

Самолетите могат да се разклатят при преминаване през нестабилни зони. Затова винаги е препоръчително предпазният колан да е закопчан. Не забравяйте, че пилотите са подготвени за всякакви спешни случаи, така че няма за какво да се притеснявате. Опитайте се да запазите спокойствие.



9. Избягвайте крайностите

Не е добре да пиете и да ядете прекалено. Една чаша вино ще ви успокои, но прекомерното пиене може да предизвика у вас негативни мисли, чувство на безпокойство.

10. Чувствайте се удобно

Удобството е много важен фактор при едно пътуване. Изберете леки и комфортни дрехи, които ви позволяват да се движите свободно. Също така, ако полетът е дълъг, е добре от време на време да се изправяте, за да раздвижите малко ръцете и краката.


Сега спокойно можете да се качите в самолета и да се насладите на пътуването си.