Светлана Покревская е дама от Русия, която решила да вземе живота си в ръце, да изостави всичко сигурно зад гърба си и да опознае света. От малка Светлана мечтаела да стане гражданин на света. Първоначално тя работила като журналистка, след това в киноиндустрията и накрая отворила три онлайн магазина, които след това закрила. Чувствала, че стресът от работата, непрекъснатите телефонни разговори, напрежението и недоспиването не й се отразявали никак добре. Не успявала да си почине от изморителните проекти, дори след едноседмична почивка. Така Покревская взела спонтанното решение да замине далеч от всички проблеми и си купила еднопосочен билет за Малайзия. В момента тя е фрилансър и блогър и се чувства чудесно в кожата си. Преди време дамата получила запитване от своя читателка "Светлана, бих искала да променя живота си по твоята методика." Така Покревская систематизирала всичко, което е научила през необикновения си живот и се оказало, че промяната може да бъде постигната само за 1 месец.

Според "рецептата" на блогърката, всяка седмица трябва да изпълнявате по три задачи, които да вмъкнете в ежедневието си, които да изпълнявате в продължение на цял месец. В идеалния вариант – и по-дълго, но всеки си решава сам!

Ето и плана, с който можете да промените живота си само за месец:

Седмица първа: Пречистете тялото и съзнанието си

Станете рано, най-добре около 6 сутринта. Това е времето, което можете да отделите изцяло за себе си. Времето, което никога не ви стига през деня. Така ще се насладите на тишина и спокойствие, ще можете да се отдадете на различни занимания, докато близките ви спят. Това е идеалното време за сутрешни ритуали, за настройката на тялото да изживеете деня на 100%. Мързелът, нежеланието за ранно ставане, това съвсем не са показатели за умора, а по-скоро за това, че не искате да изживеете живота си. Вероятно се питате защо да ставате от леглото – утрото е мрачно, метрото, задръстванията, работата… Добре е първата ви мисъл да е „Нека по-скоро да дойде утрото – това е нов ден!“. Съгласете се, че с такава настройка ранното ставане няма да бъде такъв проблем. 

Яжте по-лека храна. За градивни промени ще ви бъде необходима огромна енергия. Вероятно сега тя отива за това, да поддържате организма си в нормално, функциониращо състояние, въпреки влиянието на алкохола, цигарите, тежката мазна храна, скарата, сладкото. Всеки има свой списък с такива слабости. Но е добре да ги задраскате. Всеки сам би могъл да избере здравословен режим, който смята за подходящ за себе си. Например, вегетарианство и суровоядство. Или просто хапвайте по-лека храна. Едно е ясно: алкохолът, чипсът, газираните напитки, полуфабрикатите, боклучавата храна – не се вписва в нито една концепция за здравословно хранене. Затова трябва да ги изключите от менюто си. Намалете порциите и не се хранете преди сън. За останалото – послушайте организма си или диетолога. Най-важното е да не натоварвате тялото си със свръхзадачата да смила и преработва токсини. Напротив, трябва максимално да го облекчите и да се храните с лека, здравословна, вкусна храна. За организма ни това ще бъде щастие, а за нас – енергия за действие.

Спорт. Тонусът и физическото здраве са задължително условие за духовното здраве. Както знаете, движението е живот. Така че трябва да събудите живота в умореното си тяло. Може да го направите чрез йога, тичане и танци. Старайте се всеки ден да се движите повече – да танцувате пред огледалото преди работа, да се откажете от асансьора и да използвате стълбите…

Седмица втора: Разчистете пространството, делата и обкръжението

Разчистете пространството. Изхвърлете всичко! Подреждането само на антрето не е достатъчно. Целта е да подредите всичко в мястото, което обитавате. Замислете се, че всяка вещ във вашия дом заема не само място, но и късче от енергията ви. Оставете само наистина полезните и нужни неща. Тези, които ви радват, които ви вдъхновяват, които обичате.

Разчистете работата и обкръжението си. Спомнете си колко години се каните да научите английски. А колко пъти обещавахте да отидете на село, за да видите леля си? А колко точки от предновогодишния списък за следващата година пренесохте за следващата? Припомнете си всички подобни обещания, дадени на себе си и на другите. И решете какво да правите с тях. Вариантите са два: да ги изпълните или да се откажете от тях завинаги. Но ако не можете да ги зачеркнете с лека ръка, като например леля си – най-добре е да отидете при нея веднага, още утре. Да си свършите работата, вместо да я влачите, заедно с недоволството от себе си.

Разчистете обкръжението. Сложете край на всички отношения, които ви дърпат назад и ви вкарват в депресия. Откажете се да общувате с тези, които вечно ви критикуват и вечно са недоволни от нещо. От тези, с които не ви е останало нищо общо. От тези, от които няма на какво да се научите. Научете се да си тръгвате, да казвате „Не!“. Разрешете си да бъдете неблагодарни, невъзпитани, луди, кучки дори, ако такава е цената на свободата.

Седмица трета: Планове, цели и мечти

Започнете да записвате и да изпълнявате плановете си. Останал ви е списък със задачи от миналата седмица? Дали това ви кара да запретнете ръкави веднага? Ако не, може би си струва да задраскате от него още няколко точки. Или да ги изпълните и след това да ги зачертаете. И в двата случая ви очаква прилив на сили и желание за живот. Припомнете си какво обичате или сте обичали. Не забравяйте да планирате не само работата и парите, но и почивката, времето с приятели и любимия, времето за себе си (това всички го забравяме). Трябва да напишете такъв план, какъвто ще ви се иска да изпълните. От който ще треперят коленете ви и ще ви сърбят ръцете. Напишете от живота си книга, която на самите вас ще ви бъде интересно да прочетете. А към тази книга добавете точните срокове и стъпки.

Направете си списък на невероятните неща. Ето какво представлява: напишете списък с мечтите си, които няма да се сбъднат никога. Дори и тези толкова невъзможни мечти, в които не вярвате изобщо. Към списъка си можете да добавите и неща като световен мир или желанието ви да изкачите Еверест (дори и да сте на 89 години). Спрете да се критикувате и си представете, че всички възможности на света са в краката ви. И трябва само да щракнете с пръсти и да имате всичкото време, пари, необходимите връзки, всички таланти, които ви трябват. Какво бихте искали? А може списъкът ви да се сбъдне!

Планирайте всеки ден. Всяка вечер си съставяйте план за следващия ден. Макар че, казват, човек предполага, а Бог разполага. И все пак – дори да е кратък, съвсем примерен, план трябва да има. И е важно да бъде от предната вечер. Дори, ако на следващия ден не си спомняте за този план, вашата производителност ще се повиши в пъти. И още: не забравяйте за глобалния план и си задавайте въпроса – натам ли се движа? А накъде? А движа ли се изобщо нанякъде? А защо?

Седмица четвърта: Разширете границите

Опитайте се да живеете по друг начин. Отидете на работа по нов път. Отидете в ново кафене или в много скъп магазин. Опитайте нов вид спорт. Направете нещо, което никога не сме правили. Всеки ден се занимаваме с обичайните неща, питайки се – какво по-различно мога да направя точно сега? Трябва да създадете у себе си навик да опитвате нови неща и постепенно да избягвате утъпканите пътеки.

Излезте от зоната си на комфорт. Разбира се, ако сте изпълнили всички предишни точки, вече сте излязли от зоната на комфорта. Но сега отидете още по-далеч – погледнете в очите страховете си. И не само това – опълчете се срещу тях. Страхувате се от височини? Отидете да скочите с парашут. Страхувате се от шефа – отидете при него със свежи идеи. Страхувате се от непознати – отидете на среща с непознат. И при това сами, за да не се криете зад разговора с приятелките.

Почивайте си. Разбира се, че не трябва само да работим! Излезте от вкъщи, изключвате интернета и задължително си починете сами. Потърсете обратна връзка със себе си. Как протече този един месец? Как премина всичко, какви промени настъпиха? И как ще живеете оттук нататък, след всичко това?

Това, което ви очаква по средата на този път (не казвам края, защото този път е безкраен), ще надмине очакванията ви. Изпълнявайки тези простички правила ежедневно, вмъквайки ги в живота си, ще почувствате хармония, всемогъщество, ще видите светлината в края на тунела и пътечката, която ще ви покаже верния път. С времето тя ще се превърне в голям път. Звучи много патетично, но е така!