Неслучайно е казано, че „спортът е здраве“. От практикуването на какъвто и да било спорт можем да извлечем само дивиденти в наша полза. Спортът ни дава изключително много:

  • Подобрява значително физическото и психическото ни състояние
  • Той ни учи на дисциплина и самоконтрол
  • Подобрява самоувереността ни
  • Освобождава ни от стреса и напрежението натрупано през ежедневието
  • Спомага за решаването на редица здравословни проблеми

Затова задължително трябва да намерим време, в което да поспортуваме малко и да се възползваме от предимствата, които ни предлага активният начин на живот.

Но как да разберем кой спорт е подходящ за нас?

Моят съвет е да правите това, което харесвате. По този начин ще съчетаете полезното с приятното и няма да спортувате с нежелание, както се наблюдава при някои хора, които ходят на фитнес, защото трябва, а не, защото искат. Все пак ето няколко предложения, които според нас биха могли да ви харесат.

Тенис



Тенисът е една изключително красива, интересна и динамична игра, която развива куп двигателни и психологически способности. Той подобрява значително издръжливостта, гъвкавостта и концентрацията на човека. Дори при практикуването му на аматьорско ниво се изгарят изключително много калории. Така че, ако основната ви цел е да се избавите от излишните килограми, то тенисът би бил едно много добро решение.

Плуване



Лично за мен това е най-полезният спорт от всички. Плуването развива всяка мускулна група и за разлика от останалите спортове крие възможно най-малко рискове за здравето. Например, ако имате проблеми със ставите и сухожилията, които ви пречат да спортувате активно, то при плуването няма за какво да се притеснявате. При него ставите и сухожилията не се подлагат на никакъв стрес и напрежение.

Бокс



Въпреки че според повечето хора бойните изкуства са предназначение предимно за мъжката част от населението на земята, то това изобщо не отговаря на истината. Бойните изкуства са универсален спорт и са подходящи за всеки един човек, без значение от неговия пол. Така че, мили дами, няма от какво да се притеснявате. Със сигурност боксът може да ви предложи много повече, отколкото очаквате.

Той ще ви научи на самодисциплина и контрол. Освен това, при него участват активно почти всички мускулни групи, което го прави перфектния заместител на скучните кардио тренировки. И не на последно място, ще се научите да се самоотбранявате срещу прекалено нахални господа, които ви притесняват по един или друг начин.

Спортни или народни танци



Ако обичате да танцувате, то веднага се запише в някоя група или школа и се отдайте на любимото си занимание. Специално при спортните и народните танци се изгарят изключително много калории и с тяхна помощ ще влезете във форма за нула време. Освен това, танците са перфектен начин да се освободите от стреса и напрежението, на което сте били подложени през работния ден.

Джогинг



Джогингът е перфектното решение за хора, които трудно намират време за спорт. Ако тичате по 30 минути в парка всеки ден, ще се предпазите от редица сърдечносъдови заболявания и диабет. И освен това ще подобрите значително физическото си състояние и ще забравите за всички проблеми с наднорменото тегло, които сте имали до момента.