Един от основните недостатъци на всяка диета е еднообразието в храненето, което често води до отегчение... а това, от своя страна, до кулинарни прегрешения или до отказване от намерението за отслабване. Предполагаме, че знаете какво имаме предвид и сами сте го изпитвали – в понеделник хапваш едно, във вторник друго, в сряда трето и цикълът се повтаря до втръсване, а храните си остават все едни и същи, но в различно количество. Някои хора свикват с този начин на хранене и не им прави впечатление, но пък за други това е истинско мъчение. 

Един от основните проблеми, които възникват, когато искаме да разнообразим диетата си, е нарушаването на калорийния баланс. За да изгаряме калории, тялото ни трябва да бъде поставено в калориен дефицит, при който поемаме по-малко калории, отколкото изразходваме и съответно тялото е стимулирано да използва енергийните си запаси от мастните депа по дупето, корема и бедрата.

Така че трябва да сте много внимателни, когато искате да разнообразите диетата си, за да не разклатите калорийния баланс. 

 
Ето няколко начина, по които да разнообразите безопасно всекидневното си меню:

Яжте повече зеленчуци
Яжте зеленчуци колкото и когато поискате. Те са нискокалорични и богати на фибри, което моментално ги превръща в перфектния инструмент за разнообразяването на всяка една диета.
Препоръчително е обаче, да ги консумирате по отделно, а не на салата, защото добавянето на зехтин, сол, сосове или други подобни значително увеличава калориите и следователно се губи смисълът от тяхното консумиране.

Действайте на принципа на заместването


Един от най-рационалните и работещи методи е този на заместването. Ако например много ви се хапва торта, шоколад, сандвич или друго подобно неразрешено от диетата лакомство, то няма никакъв проблем да се го позволите 1-2 пъти в седмица за сметка на някое от основните хранения.
Но не трябва да прекалявате със заместванията! Също така трябва да се съобразите с това какви храни искате да замествате. Например, ако ви се хапва някоя от гореспоменатите, които са богати на въглехидрати, то задължително трябва да ги консумирате преди 18:00 часа!

Приготвяйте храната си по различен начин
Във всяка диета се споменава какви храни трябва да се консумират, но рядко е посочено как точно трябва да се приготвят. Затова проявете малко повече фантазия в кухнята и ще се убедите, че с няколко прости рецепти и кулинарни трикове лесно може да разнообразите менюто си. Пробвайте готвене на пара, на грил или в незалепващ тиган без мазнина...

Разтоварващ ден
Добре е във всяка една диета или хранителен режим да има поне по 1 разтоварващ ден на всеки 7 или 10 дни режим. Така ще се избавите от стреса и ще задоволите апетита си за забранените храни, а и ще се наградите за положените усилия.

Все пак не трябва да превръщате правилното хранене във фикс идея и маниакално да смятате всяка една калория, която поглъщате.