Тренировките във фитнес залата често са еднотипни и скучни. В продължение на месеци правим едно и също нещо по едно и също време, с цел да постигнем мечтаната фигура. Някои дори се хранят по един и същи начин, за да изваят фигурата, за която са си мечтали години наред. Може би за някои това не е проблем и за тях този режим се е превърнал в ежедневие и начин на живот, но за много други хора по света именно това е една от основните причини, поради които преустановяват посещенията си във фитнес залата.

Както споменахме, някои се отказват, но други се „мотивират“ и успяват малко или много да разнообразят тренировъчния си и хранителен режим, без това да оказва негативно влияние върху постиженията им. Дори напротив, разнообразните тренировки могат значително да подобрят физическото ви състояние.

Неслучайно фитнес инструкторите препоръчват да се тренира по една програма в продължение на не повече от три месеца. Това не се прави, с цел да ви „вземат“ отново парите, за да си заплатите изготвянето на нова тренировъчна програма, а за да се избегне „привикването“ на тялото към натоварванията, на които го подлагате в момента. Освен това, тренировъчните програми се сменят и спрямо целите, които преследвате. Ако например в следващите няколко месеца искате да свалите няколко килограма, но след това решите, че трябва пък да качите малко мускулна маса, то ще трябва да тренирате и да се храните по коренно различен начин през тези два „цикъла“.


При положение, че тренирате само за „тонус“ и не сте си поставили за цел да постигнете „перфектната“ фигура, то има много други начини, по които бихте могли да си разнообразите тренировката.

Едно от най-скучните занимания във фитнес залата са кардио тренировките. До голяма степен това се дължи на факта, че при тях най-много се изморяваме, но това не означава, че трябва да бъдат отегчителни. Напротив, колкото по-разнообразна и приятна е една кардио тренировка, толкова по-бързо и неусетно ще премине тя. Това се отнася не само за кардио тренировките, но и за всички останали видове спорт. Пределно ясно е, че ако правите нещо с „нежелание“, то времето ще минава по-бавно отколкото в приказките за костенурката.

Най-лесният начин, по който бихте могли да разнообразите кардио тренировките си, е като ги редувате. Например един ден ще въртите педалите на велоергометъра, другия път ще тичате на пътеката или в парка, третия път ще отидете на аеробика и т.н.

При тренировките с тежести също е приложима тази ротация, но там може да прибегнете и до други по-рационални методи. Може да правите супер серии, което ще рече – правите една серия за крака и вместо да почивате до следващата правите серия за друга мускулна група, която не взима пряко или косвено участие в упражненията за крака – например гърди, корем или друга.

И не на последно място, слушайте любимите си песни. Под звуците на хубавата музика всичко минава с една идея по-бързо и лесно. В случай, че във фитнес залата, в която тренирате, не пускат "хубави парчета" – използвайте телефона си или специален плеър.


Ако и това не помага – то фитнес тренировките не са за вас и по-добре се запишете на някакъв спорт, който ще Ви бъде интересен – бокс, тае-бо, карате, плуване, танци и т.н.