Знаете ли, коя е основната причина за преждевременна смърт в днешно време? Това е сърдечният удар. Напрегнатият начин на живот, навикът да се храним нездравословно, хроничното недоспиване… Сами допринасяме за развитието на болестта си, която с всяка година става все по-опасна.

Няма да ви говорим за пореден път за необходимостта от воденето на здравословен начин на живот или да избягвате стреса. От Dama.bg ще ви разкажем за симптомите, които могат да ви предупредят за опасността месец предварително. Разберете кои симптоми ще ви сигнализират за опасността!

Умора


Когато артериите се стесняват, сърцето ви започва да получава значително по-малко кръв, отколкото преди. Това затруднява работата на кръвоносната система. Първият признак за такъв проблем е постоянната сънливост и чувството на умора.

Накъсано дишане


Ако сърцето ви не получава достатъчно кръв, това означава, че до белите ви дробове не достига нужното количество кислород, което са свикнали да получават. Тези две системи са силно зависими една от друга. Така че, ако имате нарушено дишане, по-добре се консултирайте с лекар при първа възможност.

Слабост


Ако чувствате слабост по цялото тяло, това означава, че в артериите ви няма достатъчно кръв. Мускулите ви не получават необходимото количество кислород и хранителни вещества. Така че, ако често без видими причини чувствате отпадналост, това само по себе си е тревожен признак за проблем със сърдечно-съдовата система.

Виене на свят и студена пот


Недостигът на приток на кръв към мозъка е много опасен за живота. Ако ви се струва, че тялото ви често се облива от лепкава студена пот, а на вас самите често ви се вие свят, то не можете да си позволите да игнорирате тези симптоми повече.

Тежест в гърдите

Ако имате симптоми на тежест в гърдите или дискомфорт в тази област, то това е много лошо. Тези симптоми с течение на времето могат да възникват все по-често, а появата им ще ви се отразява все по-зле с всеки път. Ако ги игнорирате – вероятността да получите сърдечен пристъп е много голяма.

Синдромът на „студа“


Ако периодично без причина получавате симптоми привични за грипа, това може да е признак на приближаващ сърдечен удар. Много хора след пристъп казват, че няколко дена преди него са почувствали необясним пристъп на „студ“, тресяло ги е.

Как да се справите с това

Ако мислите, че сте изпитали някой от тези симптоми вече, или някой от близките ви преминава през това, то е редно незабавно да потърсите помощ от лекар. Най-добрият начин да предотвратите сърдечен удар е да разпознаете симптомите му в ранен стадий и да се заемете с профилактично лечение.