Ако една бременност протича нормално и без усложнения, силно препоръчвам редовното движение на майката. Разбира се, след предварителна консултация с акушер-гинеколог.

Трябва да се откажем от активния спорт, с който сме се занимавали преди. По време на бременността всичко трябва да бъде по-умерено, по-нежно. Да забравим бягащата пътека, защото тя увеличава вибрациите. Ако държите да я ползвате, то нека бъде с по-плавни движения, а не състезателни, както сме свикнали, когато се стремим да оформим фигурата. Карането на колело също бих помолила да го спрем, защото отново засилва вибрациите.

Ходенето е идеалното движение по време на бременност. Разходката в планината също е добър вариант, но не трябва да се набляга на преходите, изкачването на височини и слизането са голямо напрежение за дамата в този период.

Горещо препоръчвам плуването, но трябва много да се внимава в басейните, където се плува, защото по време на бременност проходимостта за бактерии и инфекции е много по-лесна.

Йогата за бременни е прекрасна, но съобразена със съответните триместри и при подходящи специалиси. Заедно с една от моите ученички – Светла Иванова, и още двама специалисти-консултанти разработихме комплекс от упражнения, които са записани и на диск. Това е идеалният вариант за дами, които имат забързан начин на живот и се чудят как да съчетаят спорта с всекидневните задачи. Дисковете на Светла предлагат подходящи упражнения както по време на бременността, така и след раждане за по-бързо влизане във форма.

Още нещо важно, на което искам да обърна внимание на бъдещите майки. Когато искат да вземат нещо, от земята например, никога да не се навеждат напред, защото увеличават налягането на коремчето и околоплодния мехур. Нека клекнат с разтворени коленца, с коремчето между краката. Така тежестта се разпределя на раменния пояс и на бедрената кост и не се натоварва коремчето. Клекнали, а не наведени напред. Да не правят резки завъртания, резки обръщания.

Бъдете гейши, правете всичко нежно, елегантно и много красиво.