Как да се грижим правилно за косата си според сезона? Това е един от най-често задаваните женски въпроси.
 
Пролет - Тогава най-много жени се хвърлят на изтощителни и строги диети, а това изтощава и влошава състоянието на косата ни. След зимния сезон, през който е изложена на доста вредни външни фактори, косата се нуждае от ударна доза подхранване и грижа. А пролетта е най-подходящият момент за това.

Ето няколко маски, които ще подхранят и придадат блясък на гривата ви:
Увредена коса - Смесете 3 с.л. сметана + 1 ч.л. лимонов сок. С тази смес натрийте косата по цялата дължина и оставете да подейства за 20 мин. След това измийте с шампоан.
Изтощена коса - Нарежете на ситно 50 г. листа от коприва, 50г. корени от репей и ги залейте с 400 мл. вряща вода. Варете сместа 20 мин., махнете я от огъня, изчакайте да изстине, след което я прецедете и я сипете във водата за изплакване. Всеки ден можете да втривате това средство в корените на косата си.

Лято - Слънчевите лъчи, колкото и да са приятни, не влияят особено добре на косъма, особено когато се излага по-продължително на влиянието им. Прегряването разрушава протеините и прави косата суха и неприятна на пипане, особено по краищата. Добре е в най-горещите дни да се въздържате от употребата на всякакъв вид лакове, пяни, гелове, а най-добре и бои. Преди да излезете напръскайте кичурите със спрей за UV защита, като най-добрия вариант е да използвате пълна серия от този тип (шампоан+балсам).
 
Есен - Сезонът на косопада. „Стоплете“ скалпа си - колкото и странно да звучи, кръвоносните съдове на главата се свиват от студа, а това забавя циркулацията на кръвта и по този начин луковиците на косата не се съхраняват достатъчно добре. Затова се замислете за покупката на шапка, като е препоръчително да е от естествен материал и да не е много стегната, за да може скалпа да „диша“.
 
Маска срещу косопад - Един банан се прави на каша, добавят се 3-4 капки бадемово масло и 2 с.л. намачкано червено грозде. Получената смес се втрива в скалпа и се изчакава 20 мин. След това изплакнете с хладка вода и измийте с шампоан.
 
Зима - И пак да повторим - носете шапка. Също така се въздържайте от врялата вода - за скалпа е по-добре да се използва хладка вода. През зимата е добре да използвате колкото се може по-рядко сешоар. Той допълнително изсушава косъма, който през снежния сезон и без друго по-трудно задържа влага. Използвайте сух шампоан - от шапките косата се сплесква и омазнява по-бързо, но прекалено честото миене изсушава прекалено кожата на главата.