С настъпването на пролетта идва не само топлината и доброто настроение, но също и неизбежното желание да отслабнем. Уверено можем да заявим, че през април започва сезонът на диетите и хранителните ограничения. В тази връзка, ние се обърнахме към Анна Козирева, създател на проекта за правилно хранене „Идеален ден”, която ни помогна да анализираме най-популярните диети за този сезон и какви клопки да очакват тези, които желаят да получат мечтаното тяло.

Палео диета

В основата на диетата са: леко месо и птици, риба и морски дарове, яйца, гъби, ядки, семена, плодове и зеленчуци, билки, подправки, растителни масла; без зърнени храни, бобови, млечни продукти, захар и сол.

Не е тайна, че всяко ограничение причинява загуба на тегло, така че не е никак изненадващо, че палео-диетата води до загуба на тегло. Но, ако нямате цьолиакия или лактозен дефицит, тази диета не може да се счита за балансирана. Терминът "цьолиакия" или "глутенова непоносимост" влезе в медицинския речник в края на XIX век. Той стана известен като хронично чревно разстройство, провокирано от някои видове зърнени култури (пшеница, ръж, овес, ечемик), тъй като те съдържат глутен. Тогава се появиха първите варианти на терапевтична диета за хора с цьолиакия, Трябва да се отбележи, че това е много рядко заболяване и за лица с нормално храносмилане няма смисъл да се изключва зърнената храна от диетата, както прясното и киселото мляко. Овесената каша от цели зърна е най-добрият старт на деня, както и най-добрата закуска за хора, които искат да редуцират теглото си.

Разумно хранене

В основата на диетата са: 10 здравословни хранителни групи (зеленолистни и други зеленчуци, ядки, плодове, бобови култури, пълнозърнести храни, риба, птици, зехтин и вино) и 5 не особено здравословни хранителни групи (червено месо, масло и маргарин, сирене, сладкиши и захарни изделия, пържени храни), които трябва да се ограничат.

Ако човек се нуждае от причина да стои далеч от заведенията за бързо хранене, да, тази диета помага. Но, в действителност, тези препоръки не може да се нарекат "система", тъй като списъкът на продуктите е доста често срещан и не може да претендира за уникалност. Освен това, не виждам никаква причина за изключване на месото, сиренето или нискокалоричните десерти (опитът показва, че всеки популярен десерт може да бъде полезен).

Не забравяйте, че добрите продукти не могат да навредят на здравето или умствената дейност: постно говеждо, агнешко, бяло сирене, твърдо сирене - са идеалното допълнение към ориз, зеленчукови пюрета и каши. Също така е важно да се познават принципите за правилно приготвяне на ястията, което също играе важна роля в "полезността" на храната. Кажете НЕ на олиото за пържене и се обърнете за помощ към фурната.

Що се отнася до виното - въпросът е много спорен. Виното, както и гроздето съдържат силен и важен за тялото антиоксидант - ресвератрол. Очевидно е, че виненият спирт повишава апетита, но може да предизвика увреждане на здравето, което не е тайна за никого. Мярката - тя е най-важна.

Диета "никакъв корем"

В основата на диетата са: енергийни храни, богати на протеини, фибри, мононенаситени мастни киселини, минерали и витамини (яйца, червени плодове, зехтин, боб, постно месо и риба, зеленолистни зеленчуци, подправки).

Ако се храните правилно и рационално, следователно и стомахът ще трябва да работи правилно. Все пак, ако вече имате някакво заболяване на храносмилателната система (язва, гастрит, колит), подуване на корема, в следствие от тези заболявания, то промяна на диетата не винаги помага. Така че първо трябва да решите здравословния проблем с лекар - гастроентеролог, отколкото да купувате модерни продукти.

Въпреки, че не е излишно да включите енергийни продукти в менюто си: те чудесно "режисират" работата на стомашно-чревния тракт, помагат да се отървете от подуването, стимулират обмяната на веществата и по мнение на автора на диетата - потискат гена, отговорен за натрупването на нежелани сантиметри в областта на корема и талията.

Смути диета

В основата на диетата трябва: в продължение на 3-4 седмици да се храните само с плодово-зеленчукови миксове.

Това не е най-добрата диета. Важно е да се разбере, че холестеролът играе важна роля в тялото: той е част от клетъчните мембрани и по този начин е включен в клетъчното делене. Половите хормони са модифициран холестерол, част от който идва от храни, съдържащи мазнини, например месото (затова мъжете го обичат интуитивно!). Мазнините трябва да съставляват до 20% от дневния хранителен прием, най-важното е  да изберете правилните. Да не забравяме, че студено пресованият зехтин е много по-полезен от майонезата, мазната риба е по-полезна от джолана, а крехката свинско пържола е по – здравословна от храната в заведенията за бързо хранене или полуфабрикатите.

Смути диетата е добра, колкото разделното хранене, но за ден или два и не като диета, насочена към намаляване на теглото с дългосрочен ефект.

Лимонова диета

В основата на диетата са: лимонада от пресен лимонов сок, кленов сироп и лют червен пипер.

В продължение на няколко дни основният източник на хранителни вещества и енергия става лимонада, направена от пресен лимонов сок, натурален кленов сироп и лют червен пипер. Сутринта трябва да започне с чаша солена вода, а през нощта да пиете чай с разхлабващо действие. Освен лимонада можете да пиете чиста негазирана вода и зелен чай.

Честно казано, такава диета е просто опасна. Особено, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт и бъбреците. Трябва да знаете, че според СЗО  - 60% от хората над 30 години страдат от гастрит. Имайте предвид, че такава диета може да предизвика обостряне и усложняване на съществуващи заболявания, които преди това не са се обаждали. Опасността се провокира и от чайовете с разхлабително действие, тъй като тяхното използване води до дехидратация и загуба на жизненоважни соли. В допълнение, моля, имайте предвид, че тези диети има краткосрочен ефект - в рамките на няколко дни ще възвърнете предишното си тегло.

Разделно хранене

В основата на диетата са: чести и редовни приеми на храна на малки порции.

Разделното хранене – е единственият метод на хранене, одобрен от СЗО. Към тази диета или по-правилно да се каже, система на хранене, без стрес и изтощение може да се придържате цял живот. Ако изпълнявате всичко правилно, тогава не ви заплашва глад, който между другото, води до метаболитни нарушения, неправилно функциониране на храносмилателната и нервната системи, повишаване на теглото или сутрешна умора .

Важно е, че за закуска трябва да се приемат въглехидрати (като зърнени каши), на обяд - въглехидрати и/ или мазнини с протеини (зърнени храни, зеленчуци, месо), а за вечеря - протеин (пилешко месо, извара).

Принципи на правилното хранене

Разделното хранене е една от най-добрите и правилни системи. Тя ви позволява да се чувствате винаги сити, без преяждане, при това да губите тегло, поради нормализиране на обмяната на веществата. Нека разгледаме тази система по-подробно и да разкажем за нейните основни принципи.

• Ядене на всеки три часа. Мастните клетки са енергийни депа в организма. За да може мастната клетка да "дава" енергия, а не да отлага калории в резерв, трябва да се яде на всеки 2,5 до 3 часа. Само такъв режим на хранене позволява да се избегне скок на инсулина, който и регулира енергообмена на мастни клетки. Очевидно е, че за да се храните правилно: трябва да избягвате вредните леки закуски в заведения за бързо хранене и консервите.

• Млечни продукти. През втората половина на деня, най-добре е да похапвате мляко или млечни продукти (една лека закуска в следобедните часове, можете да направите след 1,5-2 часа), тъй като по това време най-добре се абсорбира калция и фосфора, съдържащи се в тези продукти.

• Следете какво ядете. Връщайки се към предишната точка, ще отбележим, че е важно да се избягва подсладено кисело мляко и извара, особено с "ниско съдържание на мазнини", тъй като нивото на въглехидрати там е много по-високо от нормалното. Да, мазнините са по-малко, но поради високия процент на захари и нишесте, вместо 55 ккал на 100 грама кисело мляко, при 3,2% масленост, може да приемете повече от 100 калории. Плюс драстично повишаване нивото на инсулин, което се дължи на високия гликемичен индекс на продукта. По-добре е да си купите кисело мляко с 2.5% масленост и да го хапнете с плодове.

• Винаги закусвайте. Закуската е най-важното хранене, което ви позволява да вдигнете падналото през нощта ниво на инсулин и да подготвите тялото за работа. Ако закусите правилно, след това през целия ден ще бъдете гарантирано защитени от чувството за глад. Не забравяйте, че до обяд организмът е най-активен, така че по това време ще имате апетит. Втората закуска ви позволява да получите нужната доза енергия за деня и да не преяждате в следобедните часове. Затова донесете на работното си място нещо питателно за лека закуска, например две парченца пълнозърнест хляб със сирене.

• Наслаждавайте се на вечерята. Не забравяйте, че не е нужно да пропускате вечерята, можете да ядете и след 18 часа. Важното е да не изпитвате чувство на глад през нощта. Основното е, последното хранене да бъде 2,5-3 часа преди лягане и да се състои от храни, богати на протеини. Въглехидратите и плодове е по-добре да се изключат.

• Ограничете солта и захарта. Според статистиката, съвременния човек яде сол 20 пъти над дневната норма. А захарта е 100 пъти по-голяма от допустимата норма! Прекомерният прием на сол води до вътрешни отоци и хипертония, а на захар - до ферментация, диабет и раздразнителност. Не е чудно, че ги наричат основен наркотик на нашето време.

• Пийте много вода. Следвайте питеен режим, тоест пийте поне два литра чиста вода на ден. Намалете консумацията на кафе, откажете безалкохолните газирани напитки.