Хората, които не одобряват нищо и никого, тези, които никога не казват насърчителна дума или пък просто гледат лошо постоянно, за жалост, са навсякъде около нас. Истината е, че един различен поглед, една различна нагласа на мислите ни, не само може да ни издигне над негативизма им, а и дори да направи така, че те да изчезнат от живота ни.

1. Негативните хора ще ви помогнат да израснете

Колко много пъти сте заспивали разплакани или разстроени заради нещо, което негативен човек ви е казал или направил? Колко пъти след подобна ситуация се стегнахте, дадохте си обещание, че повече няма да позволявате друг да успява да ви нарани толкова дълбоко емоционално, казахте си, че ще станете по-добри и по-силни?

Когато някой „хейтър“ се опитва да ви повлияе негативно, то това е правилното време вие да се възползвате и да израснете благодарение на него!

Може отново да се разплачете или да почувствате гняв. Но винаги трябва да успявате да намирате начин да преминете през техния критицизъм, за да сте сигурни, че тяхното мнение и държание няма влияние над вас.

2. Те вероятно искат да са като вас

Завистта е нещо много специфично. Когато някой завижда на друг, то това е почти винаги, защото този човек вижда в другия черта, качество или притежание, което той самият би искал да има. За жалост, колкото повече се опитват да ви имитират или да приличат на вас, толкова повече осъзнават, че имат огромни липси в живота им.

Много е трудно да искаш да притежаваш нещо, което другите имат, но ти да смяташ, че нямаш почти никакви шансове да привлечеш желаното в своя живот. Вместо да извадят на показ най-доброто от себе си, негативните хора фокусират цялото си внимание върху онова липсващо парче от пъзела.

3. Те са вашия индикатор за успех

Ако сте успели да привлечете вниманието на хора, които изпитват удоволствие от това да ви критикуват, причините за това са, че вероятно вие се справяте повече от добре с живота си. Хората, които искат да ви отклонят от правия път, винаги се намират дори без да ги търсите и атакуват на подсъзнателно ниво.

Какво казват ли? Нещо от сорта на...

„Ти си сред първите на деня, успешен си, умееш да водиш и да завладяваш. И след като си решил да се издигаш и да бъдеш все по-успешен, то моя ответен удар е да направя пътя ти възможно най-труден. “

4. Те са вашите учители

Чували ли сте някога израза, че ние сами избираме своите учители? Много духовно извисени хора вярват, че ние сами избираме хората, които да ни дадат най-тежките уроци, за да можем ние да си извлечем най-добрите поуки и изводи от ситуациите. Ние живеем в свят на противоположности. В този смисъл, няма светлина без мрак, няма добро без лошо. Тези противоположности дават дълбочина и цвят на живота и света. Ако гледаме на нещата по този начин, то аналогично няма как да съществуват приятелите ни, ако нямаме врагове. А и за какво са ни приятелите, ако те не могат да изпъкнат на фона на всички онези хора, които не успяват да приемат чуждия успех?

Точно тези наши противници ще ни научат да се обичаме, ще ни накарат да станем много по-силни, отколкото някога сме смятали, че можем да бъдем. Истината е, че тези хора идват под всякакви форми и с всякакъв манталитет. Може да говорим за черти от типа на предразсъдъци, непукизъм и заложена по рождение злоба, които могат да бъдат наблюдавани в бъдещите ни сблъсъци с негативни хора, но всички те спадат към вътрешната тъмнина на дадения човек и липсата на персонално развитие у него.

Фактът е следния: Или те ще разкарат всичкия боклук от себе си и ще се научат да допускат светлината в себе си, или ще останат заложници на войната, която се води в тях. И в двата случая, на вас ще ви се наложи да се справите с тях, без да засягате своето спокойствие.

И как да  се справим с негативността? Всичко е лесно и забавно, когато говорим за него, но всички се стъписваме, когато негативното поведение си проправи път в живота ни. Ще помогне, ако започнем с тези малки стъпки.

Освободете се от желанието да съдите

Оставете желанието да имате мнение на темата какво правят или говорят тези хора. Опитайте се да виждате техните действия нито като лоши, нито като добри, а просто като изблик на тяхната вътрешна борба, която няма нищо общо с вашия живот. Опитайте се да не приемате техните критики навътре.

Разберете ги

Разберете, че заради техния негативизъм, тези хора имат много работа за вършене. Те трябва да работят много над физическото и духовното си израстване. Представете си, че негативните хора може би са на средата на трудно изпитание, което отключва техния критицизъм. Осъзнайте, че тяхното държание вероятно им пречи и влияе на връзките им и способността да трансформират и получават вътрешна мъдрост... това сигурно е ужасно.

Не се отклонявайте от пътя си

Вие сте на тази планета с причина. Стигнали сте до тук благодарение на фокусирането ви върху нещата, които имате да правите. Всеки, който се чувства застрашен от вашето чудесно представяне индикира, че правите точно това, което трябва! Не поглеждайте нито на ляво, нито на дясно. Просто не се отклонявайте от своя път и се обградете с хора, които имат желанието да ви помогнат да доизградите себе си.

Прощавайте

Простете на тези хора, че си позволяват да канят дъжд на вашия парад и простете на себе си, че точно днес не си носите чадър... Няма нищо лошо в това да реагирате по-остро понякога. Човек сте. Дайте си малко свобода, за да дишате спокойно. И ако наистина искате да се държите като зрял човек, позволете даже и на негативните хора да дишат спокойно. Не всички сме създадени с еднакъв толеранс към болка, не всички сме еднакво емоционално издръжливи и не всички сме на едно и също духовно ниво.

Сега запомнете, че това са само някои основни правила, които може би ще ви се сторят полезни и ще започнете да ги прилагате в ежедневието си. Най- важното нещо, което аз научих от справянето с подобен типаж хора, е че всяко нещо се случва с причина, всяко преживяване е част от пътуването и колкото и да не ни се вярва, понякога точно тези хора ни помагат най-много в откриването на вътрешното ни Аз.