Трудно е да отслабнем, но още по-трудно е да запазим достигнатия резултат. Затова диетата не е нещо, което започвате с мисълта „Да видим какво ще излезе, ако опитам сега!” Важно е правилно да се настроите за отслабването и да се подготвите за всички клопки, които ви очакват по пътя към идеалната, стройна фигура. От Dama.bg ще ви помогнем с това, как да се съсредоточите правилно, за да постигнете желания резултат и да не „залитнете” по време на диетата.

Мечтата за бързи резултати е един от основните капани, в който попадат отслабващите. За да се настроите правилно към отслабването, е важно да осъзнаете, че излишните килограми по бедрата и талията ви не са се появили за седмица или дори месец, съответно, за да се избавите от тях ще отнеме време.

Няма ли да умра от глад?

Много неща могат да ви стреснат при диетите със строго ограничен прием на калории. Само като погледнете първото основно правило „… до 900 килокалории на ден” и вече ви се вие свят. Не бързайте да се огорчавате, защото съществуват много научни методи, с помощта на които ще пресметнете необходимия лично на вас дневен прием на килокалории.

За да се настроите на вълна за отслабване и да се запознаете с обективните факти, просто прелистете няколко книги на тема за здравословния начин на живот и определете теглото си на базата на Индекса на телесна маса при възрастни. След това погледнете с критически поглед към огледалото. Има жени с тежък кокал, на които не им е писано да изглеждат крехки, но е напълно възможно да станат стройни и стегнати.

Да предположим че тежите 70 кг, а искате да сте 60 кг. Умножете желаното от вас тегло по 22 и ще получите числото на калориите, необходимо за поддържане на спокоен живот, тоест да си лежите на дивана вечер след работа. Това ще са 1320 ккал. Ако сте достатъчно активни, например, ако на работа сте все на крак, а като добавка вършите цялата къщна работа и ходите по 40 минути пеша дневно, то тази цифра се умножава по 1,4. Ще се получи почти 1850 ккал. Ако през лятото се грижите за домашната градина или активно спортувате не по-рядко от два пъти седмично, то през този период можете да добавите още 200-250 ккал.

Придържайте се към този начин на хранене, докато не достигнете желания резултат, след което увеличете дневния си прием на храна до 1850 ккал. Това е здравословната норма, с която ще получите всичко необходимо за поддържането на достигнатия резултат без да качвате отново.

Теглото на една страна, проблемите на друга!

Някои лекари обичат да повтарят, че само 5% от жените, достигнали желаното тегло, успяват да задържат постигнатите резултати за повече от 3 години, докато останалите 95% си връщат старото тегло. Психолозите обясняват това явление с начина на мислене при жените: повечето дами сляпо вярват в това, че като коригират теглото си, те автоматично ще решат всичките си психологически проблеми. Но след като се убедят, че стройната фигура не привлича като магнит любовта в живота им, не им помага да намерят верни приятели и не им носи желаното повишение на работното място или с една дума – щастието не чука на вратата, те се разочароват, започват да „заяждат” горчивите чувства с вредни храни, носещи мимолетно удоволствие.

Изводът е, че стройната фигура и личното щастие са две напълно различни и независещи едно от друго неща. За да се настроите на вълна за отслабване, съветваме ви да си направите график, по който за всяка кръгла цифра свалени килограми, да се награждавате с нещо, което преди не бихте си позволили. Това може да е покупката на някоя нова дреха, билети за кино или театър, вечеря в хубав ресторант, където високите цени не биха ви позволили да прекалите с яденето, а красивия интериор, вкусните ястия и любезния персонал да напълнят сърцето ви с хубави емоции. Или си подарете един масаж: релаксиращ, лечебен, антицелулитен. По този начин ще спрете да възприемате диетата като „затвор от ограничения”, а с малките удоволствия, с които се награждавате за постигнатите резултати, ще имате много по-голям успех при задържането на крайните резултати.

Не искам да отслабвам, защото мога да науча истината!

Това, за съжаление, е много често срещана ситуация. Много дами само на думи отчаяно желаят да се избавят от излишните килограми, а в действителност се боят, че вече няма да имат оправдание за неуспехите в личния си живот. Това е принципа: „Ако бях по-слаба, то с лекота щях да уредя любовния си живот, щях да срещна любовта, да се омъжа. А така, кой ще вземе за жена такава дебелана като мен?” Те се боят да се сблъскат с истината за себе си, въпреки че се досещат за нея, поради което упорито зачеркват всяка една възможност да отслабнат, като се аргументират с „лош метаболизъм”. Понякога по-едрите дами страдат от патологична срамежливост и се боят дори да разговарят с мъжете, но излишните килограми и „лошия метаболизъм” нямат нищо общо с това.

Затова когато се подготвяте към диета за отслабване и за пореден път менюто ви се свежда до приема на зелева супа и литри минерална вода, си помислете: наистина ли имате нужда от това? Ако щастието за вас е само в храната, нека така си и остане, не е нужно да се самозалъгвате, бъдете честни със себе си: „Нищо нямам – нито апартамент, нито най-добър приятел, нито трепетна любов. Сега съм на път да отнема и последната радост в живота ми под формата на поничка с крем – нима нещо ще се промени в живота ми след това?”

Запомнете веднъж завинаги: никога не започвайте диета след поредното разочарование в живота си. Започнете да работите над проблемите с теглото си, когато сте щастливи. Това е залог за постигането и запазването на положителните резултати.

Погледнете кой яде насреща

Не пренебрегвайте простите уловки, които ще ви позволят да се държите в ръце по време на вашата борба с килограмите. Американските диетолози препоръчват да се окачи огледало срещу трапезната маса, което да отразява вашия апетит и начин на хранене. По този начин ще съчетаете западните достижения с източната мъдрост. Първо, доказано е, че когато човек се храни пред огледало, той като правило изяжда близо една четвърт по-малко от обикновеното и по-бързо се засища. Второ, от гледна точка на китайците, огледалото увеличава благополучието в дома.

Също така препоръчваме да миете зъбите си след всяко хранене – пастата за зъби унищожава остатъците от вкуса на храна в устата, а организма получава ясен сигнал: „Яденето приключи!”

Изберете внимателно правилното време за това, да започнете битката с излишните килограми. Процесът за избавяне от натрупалите се несъвършенства не трябва да е акт на ненавист към фигурата ви, а проява на любов към себе си и желание да станете още по-привлекателни и здрави.

Затова не умирайте от глад, а обичайте себе си и глезете с приятни процедури като арома и СПА процедури, масажи, купувайте си хубави лосиони и кремове за тяло, а вместо колбаси, изкушения и джънк фууд, купувайте ягоди, праскови, хубави сортове кафе и чай. Настройте се за отслабването, като към приятен процес изпълнен с нови усещания. Освен това не забравяйте – вие заслужавате това!