Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте! Едва ли ще има някаква надежда за моя проблем, който ще опиша накратко. Имам връзка от 3г., която не може да се нарече успешна. Имаме проблеми с разбирателството между нас и ни е много трудно да се приемем такива, каквито сме. В момента сме на косъм от края, въпреки че никой не го желае. Може ли да ми дадете някакви конкретни съвети, за да се променим или по-скоро да се приемем такива, каквито сме? Благодаря!

 

Скъпа Н.,

Любовта в нашия живот просто се случва и тя не зависи от нашите действия или решения. Това значи, че ние можем да и попречим да се задейства, но не можем да предизвикаме любов. Нея или я имa, или я няма. Ако не се случи, няма как да я провокираме нито у себе си, нито в партньора си. 

Когато сме във връзка, ние често се объркваме, защото се опитваме да измерваме и да оценяваме любовта на другия. Започваме да сравняваме това, което аз съм готов да направя или правя за другия, с това, което той прави за мен. Голяма част от хората, които са в двойка, почти постоянно преценяват любовта на партньора си по този начин. Oбикновено резултатите от това вечно сравняване са страдание и недоволство, защото в повечето случаи решаваме, че „Другият не ме обича толкова или така, както аз го обичам, не прави толкова много, колкото аз правя за него, не ме обича така, както аз бих искала да ме обича.” 

Да, така е, другият не ни обича така, защото той ни обича по СВОЙ начин.

Всеки един от нас е уникален и неповторим. Ето защо начинът, по който всеки един от нас обича и изразява любовта си, е уникален и неповторим. Трудно е да приемем това различие, защото, когато установим, че другият не ни обича така, както ние го обичаме, ние се разочароваме и огорчаваме. Преживяваме това, сякаш имаме монопол върху това как хората трябва да изразяват чувствата и емоциите всвета: „Всеки трябва да изразява чувствата си като мен и ако не го прави така, то неговият начин е неправилен,погрешен, даже безсмислен.” 

Мила Н., това, което е добре да осъзнаете e, че различията между Вас и Вашия приятел няма как да бъдат избегнати, но можете да се опитате да ги разбирате. Знам, че и за Вас самата е трудно да приемете, че това, което правите или мислите, не се приема от партньорa Ви. Ако приемете идеята, че няма един единствен начин, по който се правят нещата, може би ще Ви е по-лесно да се справите с раздразнението и неприемането на различното у другия. 

Чисто практично, когато имате сериозен спор, караница и усещате, че губите контрол, можете да вдишате дълбоко няколко пъти и да преброите от 1 до 10. Добре е да обяснявате позицията си тихо и спокойно, докато се уверите, че това което казвате е това, което другият е разбрал. Бъдете толерантна към партньора си, опитвайте се да разбирате неговата гледна точка. Да влезеш в обувките на другия не е лесно, но е изключително полезно за разбирането му и определено намалява конфликтите. Обръщайте повече внимание на себе си, опознайте се, бъдете наясно кога и какво Ви дразни в отсрещния, работете с това. Когато усетите, че не сте в настроение, намерете свои начини за отпускане и почивка. Можете да си пуснете любима музика, която знаете, че ви успокоява, да се разходите сред природа, да се срещнете с близки хора.

И накрая ще завърша с един любим мой цитат от „Малкия принц”:

 „Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За другите са само малки светлинки.”

Скъпа Н., бъдете Водачът в собствения си живот!

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук