Постоянна умора? Мързел? Депресия? Нямаш сили? Не ти се работи? Наливаш се с кафе и се тъпчеш със сладко Не можеш да се отпуснеш? Стрес? Изнервяш се, пушиш, изпразваш хладилника! Прости решения. Всички ги обожават.

Жалко е, че след 2-3 месеца се превръщаш във вейка. Лежиш на дивана, загледан в зомбиращия екран на телевизора. Депресия. Апатия. Нямаш желание за нищо. Така се чувстват милиони хора - цяла уморена нация.

И тогава какво? Ние сме обречени?

НЕ трябва да позволяваме да се случи, ще ни помогне енергийният мениджмънт! Той не обещава бързи решения, но работи и тази статия ще ви научи как.

Всички имат всичко

Съвременният човек има всичко. В работата има компютър, интернет, достъп до неограничени ресурси. За спортуване има парк в града си, сгъваем тренажор под леглото и годишен абонамент за фитнес център. За семейното щастие има жена, дете, апартамент и вила. Има си всичко.

Всички знаят всичко

Ние знаем всичко. Че трябва да правим упражнения сутрин. Че трябва да гледаме по-малко телевизия и да четем повече книги. Какво е нужно на дъщеря ми да се усмихва и какво да подаря на съпруга си. Ние всичко знаем.

Но не ни пука!

Да! Ако кажа не - ще излъжа. По традиция, поне веднъж годишно, човек се опитва да се промени. Купува си нови маратонки, става в 6 часа, взема студен душ и отива на стадиона. Този "ентусиазъм" обикновено продължава 2-3 дни. Е, нищо след 365 дни за пореден път се опитваме да ... Проблемът не е в силата на волята. Ресурсът на волята е малък. А какъв е проблемът?

Ние не разполагаме с достатъчно енергия

Енергия? Каква енергия? Когато колата започне да губи мощност, ние наливаме бензин. Какво трябва да ядем, за да получим необходимата енергия?

Според енергийния мениджмънт - това не са само калории. Това са 4 вида енергия. Колкото по-ниско е нивото, толкова по-важно е за нашата производителност.

1. Физическа енергия

Подробен план. Управление на времето. Големи премии. Очакванията на хората. Мотивацията за работа. Но всичко това е без значение, ако не си спал два дни или имаш силно главоболие.

Да, с това сигурно предизвиквам ужас. Искам само да покажа, че ако имате проблем с физическата енергия - всичко останало е без значение. Вие сте обречен на провал.

Как да възстановите физическата си енергия?

• Спортувайте. Но само това, което наистина желаете. Например, в моя случай - футбол и туризъм. Но може още и тенис, бягане, плуване, колоездене.

• Достатъчно да спите през нощта. Не по-малко от 7 часа. Аз също препоръчвам и кратка дрямка през деня. Това е все едно да спечелите два пълни дни, вместо един!

• Яжте правилно. Тук всичко е ясно. Сладко, мазно, тестено, имитация на натуралното (ама едно към едно).

• Откажете кафето и алкохола. Моят болен въпрос - кафето. Сутрин пиеш кафе - вечер мощността е равна на нула. Или при вас не е така?

2. Емоционална енергия

Ситуацията е същата. Вие имате всичко. Наспали сте се добре, чувствате се отлично, нищо не ви боли. Само дето сте се скарали жестоко с най-добрия си приятел. Без малко да се сбиете. Нарекли сте ги идиот, съпругата му - тъпа блондинка, а синът му - грозен и дебел. Той не ви остава длъжен. У вас кипи адреналин. Ще бъдете ли в състояние да работите? Да, на пресекулки - по схемата "работите 1 минута -10 минути мислите за кавгата".

Или да вземем обратната ситуация. Например току що ви се е обадил шефът и топло е похвалил работата ви. Това е съвсем друго нещо! Работата започва да спори. Ръцете летят над клавиатурата (или каквото там работите). Удоволствието, предизвикателство, приключението са възможност да се възстанови нашата емоционална енергия. Злобата, негодуванието, гнева - я отнема.

3. Умствена енергия

Това е способността за концентрация, креативност,  управление на времето и планирането. Проблеми с умствена енергия? Можете да работите, но как? Шах, книги, музика, рисуване и медитация вместо сковаващата работа пред компютъра или стоенето в социалните мрежи. Изхвърлете зомбиращата кутия! Тя унищожава мозъка ви.

4. Духовната енергия

Защо живеете? Защо се занимавате с тази работа? Докъде ще доведе това, което правите в момента? Хората могат да прекарат години въртейки се като хамстер в клетка, без да се замислят за тези неща.

Да работите, но постигнете ли отлични резултати - не. Как да презаредите? Много просто - поставете си по-големи цели, занимавайте се с благотворителност и други добри и необходими неща.

Пулсът на живота - едно от ключовите понятия на енергийния мениджмънт. Редуването на натоварване и отдих: работа - почивка, работа - почивка.
Кога възникват проблемите ли? Когато човек се увлича: работи, работи, работи, пие литър кафе дневно и отново работи. 

Редуването е необходимост:

• През деня (нощен и дневен сън).
• През седмицата (събота и неделя).
• През годината (отпуск).

Не прекалявайте! Включвайте и почивката в графика си.

Може да се напомпат и енергийни "бицепси"

Вие знаете, че големите бицепси – са не само тренировка, но също така и една добра почивка. Мускулите се нуждаят от време за възстановяване, затова стават по-големи и по-издържливи.

Така работи и нашият "склад" за енергия. Ако редувате работата с почивка, постепенно увеличавайки натоварването - той започва да расте.
Ние всички сме срещали такива хора: весели, целенасочени, заразяващи другите със своята енергия. И в същото време продуктивни. Кои са те? Как са постигнали това?  Това са хора с големи енергийни"банки."                                                          

Но, разбира се, не бива да изключваме напълно версията за извънземни.

И така, откъде да започнете

Започнете с информираността.

Ако изучите теорията на енергийния мениджмънт, тя няма да ви превърне в енергизиран заек, но поне ще спрете да изпадате в крайности. Вече няма да се преработвате, няма да жертвате съня си, няма да се наливате с литри кафе.
А ако го правите, няма да се вайкате, че "годините вземат своя дан" и че "силите ви не са същите както преди."

ИЗВОДИ:

Спрете да хленчите! Спрете да охкате и да въздишате! Вие не сте неодушевен предмет! Вие сте човек! Вашите възможности са безкрайни. Просто не ви достига енергия. Сега вече знаете откъде да я получите.