Единственото ефикасно решение срещу целулита е спазването на стриктен хранителен и тренировъчен режим. Тъжно, но факт. Нито един крем, лосион, хапче или каквото и да било друго „революционно“ средство няма да Ви помогне в борбата с целулита.

Колкото и реално да Ви се струва, дори за секунда не се подавайте на илюзията, че щом се намажете няколко пъти с антицелулитен крем или пък си поставите някаква „специална вибрираща машинка“ на ханша, ще се отървете от целулита завинаги. Невъзможно е. Дори за миг, ако приемем, че тези „революционни открития“, които ще изваят фигура на богиня само за няколко минути на ден, без да си мръднете пръста и същевременно да се тъпчете с „джънк“ храни, то едва ли щяха да се продават на такива цени.

Погледнете трезво над ситуацията и не си губете времето и парите за подобни глупости, а се вземете в ръце и направете нещо по въпроса. Целулитът няма да се махне сам! Променете начина си на живот и Ви гарантираме, че до няколко месеца от целулита няма да остане и следа. Покажете воля и постоянство, хранете се здравословно и тренирайте правилно, и със сигурност резултатите няма да закъснеят.

Разбира се, ние няма да Ви оставим сами в борбата с целулита. Ще помагаме, с каквото можем. Като за начало ето няколко прости, но същевременно ефективни упражнения, които ще елиминират целулита завинаги от Вашето тяло.

Кардио тренировки


Каране на колело/велоергометър

Редовното каране на колело е един от доказаните начини, които бихте могли да използвате в борбата с целулита. Измиването на няколко километра на ден в средно темпо, ще спомогнат за разграждането на мастните депа от седалището Ви.

За да подобрите резултатите си, бихте могли да използвате различни техники и похвати, които значително биха ускорили този процес.

Една от най-ефективните методики е да редувате бързо и нормално темпо през различен интервал от време. Тази техника бихте могли да я приложите най-лесно и безопасно във фитнес залата, с помощта на велоергометъра. За съжаление по нашите улици е твърде опасно да карате колело, а какво остава за прилагането на различни техники и похвати.

Ходене

Разходките в парка също са добро средство за елиминирането на целулита. Ходенето обаче отнема много повече време от карането на колело или тичането, но въпреки това е не по-малко ефикасно от тях. Бъдете сигурни, че ако правите поне по 2000 крачки на ден или иначе казано изминавате около 1.5-2 км пеша, то със сигурност няма да качите нито един килограм повече.

Тичане

Редовното тичане в парка не само ще Ви отървете завинаги от целулита, но и ще Ви накара да се чувствате далеч по-добре. То ще повдигне значително тонуса Ви и дори би могло да Ви избави от главоболието, което Ви мъчи.

Като за начало започнете с леки кросчета, докато навлезете във форма и усетите, че тялото Ви може да издържи на далеч по-сериозни натоварвания. Тогава бихте могли да редувате спринтове с нормално тичане или само спринтове. Така ще увеличете значително енергоразхода си и ще „принудите“ тялото си да използва натрупалите се мазнини в мастните депа (т.е. от дупето, бедрата, ханша и всички останали „складове“) като източник на енергия, с който да задоволи нуждите си.

Тренировки във фитнес залата


Глутеус мост

Изпълнява се много лесно. Легнете по гръб на земята със свити или изпънати до тялото ръце и повдигнете таза си нагоре.

Ако след време Ви се струва твърде лесно – използвайте тежест. Поставете я върху корема си, повдигнете таза, задръжте за 1-2 секунди и отпуснете.

Напади

Нападите могат да се изпълняват с или без тежести. Съществуват множество вариации и техники на изпълнението, които акцентират по различен начин на тялото Ви. Най-ефикасният от тях е т.нар. „едностранно“ изпълнение.

Това ще рече – първо клякате с единия крак, задържате за момент и се връщате се в изходна позиция. След което правите същото с другия и така няколко пъти. Като за началото го правете без тежести, а когато се почувствате готови може да добавите по един дъмбел в ръка за по-голяма трудност.

Клекове

Клековете са универсално упражнение. Те са подходящи за качване на мускулна маса, сваляне на килограми, стягане на тялото и куп други неща. Изпълняват се много лесно и бързо ще схванете техниката им.

Ако не спортувате редовно, започнете с клекове със собствено тегло и след няколко седмици изпълнявайте упражнението с щанга и тежести.

Хранене


Храненето не е важна част от борбата с целулита – тя е НАЙ-ВАЖНАТА. Не спазвате ли подходящ хранителен режим с отрицателен калориен баланс, то каквито и упражнения да правите, резултатът от Вашите усилия ще бъде никакъв. Забравете за пърженото, газираните напитки, шоколадите и всички останали нездравословни храни.

В началото може да Ви бъде много трудно да спазвате хранителен режим, но в никакъв случай не се подавайте на изкушението. Гарантирам Ви, че след няколко дни напълно ще забравите за тези „вкусотии“ и дори ще се чудите как сте ги слагали в устата си толкова дълго време.

Също така не забравяйте да пиете много вода – поне 2-3 литра на ден. Тя спомага за обмяната на веществата в тялото и в частност за изгарянето на мазнините. В никакъв случай не прибягвайте до фрешове или натурални сокове – те са полезни, но в конкретната ситуация няма да Ви свършат работа, тъй като съдържат доста захар в себе си.