Най-големият кошмар на всяка дама, която е на диета, е всеизвестния „йо-йо ефект“. Със сигурност няма жена, която да не е чувала за него и какви са причините за появата му, но ето още някои подробности:

Какво е „йо-йо ефект“

Терминът възниква през 1971 година, когато американският професор Кери Броунел развива и доказва своята теория за това как ще възвърнете предишното си тегло плюс още няколко килограма отгоре, ако спазвате хранителен режим, но веднага след края му се върнете към стария си начин на живот и хранителни навици.

„Йо-йо ефектът“ е кръговрат от отслабване-напълняване-отслабване-напълняване, при който на всеки етап от цикъла се увеличава значително броя на мастните тъкани, което може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

Какви са причините за неговото появяване

Една от основните причини, поради която може да станете жертва на „йо-йо ефекта“, е радикалното сваляне на килограми. Гладът НЕ ПОМАГА за по-бързото и трайно сваляне на килограми. Запомнете го!

Факт е, че, когато гладувате, ще отслабнете бързо и видимо, но още по-неоспорим факт е, че тези килограми  ще се върнат в близките дни, а вероятността да добавите още толкова към старото си тегло е много сериозна!

Подбирането на нискокалорични храни, с които да запълним менюто си за деня, също може да ни изиграе лоша шега и да доведе до т.нар. „йо-йо ефект“. Въпреки че се храните достатъчно с нискокалорични храни и не чувствате глад, мозъкът ни е така устроен, че приема тези продукти като „заплаха за глад“.

От калориите, които поглъщаме, мозъкът ни черпи енергия, за да функционира, да контролира двигателната ни активност и да поддържа определено ниво на температура на тялото ни. Когато не му доставяме необходимото количество калории, той започва да натрупва по-дебел слой мазнини „за резерва“, които да използва при случай на недостатъчност. Което ще рече, че голяма част от всяка храна, която консумираме, се „преработва“ от организма в мазнини и по този начин, вместо да изгаряме ние продължаваме да натрупваме още от тях.


Как да се предпазим от "йо-йо ефекта"


-    Забравете за гладуването и радикалните диети! Бавното и контролирано сваляне на килограми от 0.5 до 1 кг на седмица е в нормите и няма как да доведе до „йо-йо ефект“.

-    Старайте се да се храните здравословно. Разгледайте материалите в сайта и ще намерите доста теми по този въпрос.

-    Спортувайте редовно. Активният начин на живот ще ви предпази от затлъстяване и ще подобри значително редица важни показатели от здравословен аспект.