Ето, лятото вече е тук и много сериозно иска да разберем това. Температурните рекорди са на лице. На лице са и кодовете за опасни горещини. Мислим само за чадър, шезлонг и басейн със студена вода, но за сметка на това сме на работа и тези неща са просто мираж. Когато не можем да се гмурнем във водата, за да се спасим от жегата, ето какво трябва да направим, за да не получим някой топлинен удар.

Реално здравият организъм издържа на доста високи температури, но има състояния, които са критични. Това са състояния, при които организмът не може да компенсира загубата на течности и жизнено важни хранителни вещества и по този начин човек може по-бързо да колабира - да му причернее пред очите, да загуби съзнание или да се усети нестабилен.

Обикновено през горещите дни здравите хора трябва да се спазват няколко основни принципа:
- да консумират повече течности, най-вече вода. В някои страни се продават течности, богати на микроелементи и важни за организма вещества. По принцип е нормално да се пие 1,5-2 литра вода дневно. Но може да се приема и по-голямо количество - до 4 литра. Реално 4 литра вода не са много за организъм, който се поти постоянно.


- да не излизатe на пряка слънчева светлина в часовете между 11-17 часа.
- да носrje светли шапки, по възможност с периферия
- да не преуморяваje организма с физическа дейност
- да избягватe натоварващи дейности, дори работа на компютър или гледане на телевизия в задушни помещения без климатик.

През лятото трябва да се избягва приемането на тежките и мазни храни, изберете плодовете и зеленчуците.

И така, използвайте тези полезни съвети да се предпазите от жегата докато дойде време да се гмурнем в морето или в басейна.