Когато разбере, че ще става майка за втори път, всяка майка се чуди как би се справила с двойно повече грижи? Има ли начин една майка да успее да съчетае заниманията с бебето и тези с каката или баткото? А кога ще й остане време да се грижи за самата себе си?

Разбира се, това са въпроси, чиито отговори ще получите с много усилия и след време. Но все пак ще се опитаме да ви улесним, като споделим с вас няколко съвета, които биха помогнали при отглеждането на две (и дори повече) деца.

1. Създайте си график и се придържайте към него

Този съвет е много важен, ако искате да смогнете със всичките си задължения, без да пропускате нещо. Да, няма винаги да можете да спазвате графика си, тъй като децата са непредсказуеми. Но със сигурност ще ви е много по-лесно, ако автоматизирате дейностите си и не губите време в чудене какво да правите.

Един основен трик за спазване на този съвет, е да опитате да привикнете децата към един и същи режим. Вероятно не бихте могли да ги научите да спят по едно и също време, ако едно от тях е прекалено малко или ако разликата в годините им е твърде голяма, но можете да опитате с други по-малки неща.

Ето и примерен режим, който можете да приспособите според нуждите на децата си (и своите, естествено!)

6-7: събуждане и закуска
7-8: гледане на телевизия
8-9: игра (навън или вкъщи)
9-10: дрямка за по-малкото дете и време за обучение за по-голямото
10-11: обличане и приготвяне за деня
11-12: обяд
12-14: разходка навън (и изпълняване на задачи)
14-16: прибиране вкъщи и дрямка за децата (с други думи: свободно време за мама)
17-19: приготвяне на вечеря и почистване на дома, докато децата си играят
19-20: вечеря, баня, приказка за лека нощ и време за сън (още свободно време за мама!)

2. Подредете дома си така, че да намирате всичко лесно.

Знаем колко е трудно да се разделите със стари вещи, които не ползвате, но предполагате, че може и да ви потрябват някога. Не, няма да се случи. Особено с бебешките вещи. Подарете предметите, които могат да се използват и изхвърлете нещата, които няма да послужат на никого. По този начин няма да ви се налага да минавате през стотици боклуци, когато подреждате дома си, а и ще откривате много по-лесно всичко, което наистина използвате. Ако се затруднявате да определите коя вещ е ненужна и коя – не, можете да спазвате едно лесно правило: щом не сте използвали нещо в последните два месеца (с изключение на лекарства и сезонни вещи), значи не ви трябва.

Ако дори когато изхвърлите непотребните предмети, все още се чувствате заринати от вещи, опитайте се да ги подредите в кошове, кутии или шкафове. Старайте се да организирате добре вещите – така например приберете играчките в един, летните дрешки – в друг, а зимните – в трети. По този начин няма да ви се налага дълго да тършувате, когато нещо ви потрябва.

Премахнете ненужните вещи и от чантата, която взимате със себе си, когато излизате на разходка с малките. Нямате нужда от 5 играчки, 10 памперса и по 2 чифта панталони, в случай, че някое от хлапетата се изцапа. Вземете наистина най-необходимото.

3. Купете си бебешко кенгуру.

На пазара съществуват най-различни видове кенгура, затова изберете най-удобния за вас и за вашето бебе. Важно е да не ви пристяга, но и да не се отпуска след повече часове носене. По този начин ръцете ви винаги ще са свободни и ще можете да се грижите и за двете деца едновременно. Много майки носят децата си в кенгуру дори и вкъщи, тъй като така могат да вършат домакинската си работа, без да оставят най-малкото си дете без надзор.

4. Отделяйте време за себе си.

За да се грижите добре за децата си е необходимо на първо място и вие да се чувствате добре и да сте в пълна кондиция. Затова се постарайте да отделяте достатъчно време за да се развличате и да си почивате. „Време за вас“ не означава само време, в което не се грижите за децата, но и в което не вършите никаква домакинска работа. Намерете нещо, което ви кара да се чувствате щастливи и отделяйте често време, за да го правите, независимо дали ще четете книги, ще се разхождате, ще гледате телевизия, ще тренирате или ще се погрижите за външния си вид. Подобно развлечение би ви дало много повече енергия, за да можете да продължите напред със задълженията си на майка.

5. Не се притеснявайте да поискате помощ.

Всяка майка се чувства преуморена и затрупана с работа понякога, затова няма нищо лошо в това да потърсите помощ. Независимо дали ще бъде от таткото, някой ваш роднина, приятел или ще наемете детегледачка, със сигурност по този начин ще намерите повече време да свършите неотложните си задачи, а и да си отпочинете. Да потърсите помощ в грижите за децата е нещо напълно нормално, особено ако самите те се чувстват добре с човека, който ще ги гледа.

Преходът от майка на едно дете до майка на две деца със сигурност е труден, но не бива да бъде ужасяващ. С малко търпение и много любов към децата, всяка дама може да открие начин да се справи със задълженията и грижите. Които рано или късно ще й се отплатят многократно.

А вие как се справяте с отглеждането на децата си?