Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

"Здравейте, госпожо Ненкова! Аз съм студентка на 25 години. Уча в друга държава, специалност Архитектура, в която винаги съм си мислела, че мога да приложа и развивам най-добрите си умения. Живея и се издържам сама. Имам стабилна работа и невероятен човек до себе си. В гимназията бях пълна отличничка. С времето тук като студент някак напълно мотивацията и интересът ми към към тази професия рухнаха, положих много усилия да се напасна към обстановката и колегите, но не се получава, постоянно се провалям на изпити, не мога да се концентрирам, не мога да уча и да помня, нямам никаква мотивация. Инвестирах много време и усилия в образованието си и не знам какво да направя, подложена съм на много голям натиск от страна на родителите си, че моите съученици отдавна завършиха висшето си образование и че аз също трябва да завърша. Аз самата имам потребността и нуждата да се развивам и да уча, но въпросът е в каква насока. Ужасно ме е страх да не се проваля отново и да не загубя повече време. Вече пет години се боря, както всеки емигрант, за правата си, за покрив над главата си и своето място под слънцето някъде далеч от България…..Чувствам се безкрайно самотна, глупава, объркана, тъжна и изнервена от всичко. Постоянно съм изморена, не мога да спя и често плача. Не знам какво да правя със себе си и с бъдещето си. Бих се радвала за Вашия съвет откъде да започна. Как да се почувствам по-добре и да изляза от това състояние?

Благодаря Ви!

Г."

Здравейте Г.,

В писмото, което сте ми написала, Вие описвате един човек, който в своите 25 години е постигнал много успехи – учите това, което харесвате и обичате, имате стабилна работа, имате невероятен човек до себе си. Въпреки тези постижения, Вие споделяте, че се чувствате самотна, глупава, объркана, тъжна. Тези пет години, в които Вие сте се борила далеч от дома за правата си, за покрив над главата си, за своето място под слънцето, за да се утвърдите в университета и на работното си място, са дълъг период. Всички тези трудности и изисквания на средата, които е трябвало да преодолеете и все още преодолявате, до голяма степен са изчерпали Вашите жизнени ресурси. Натискът от страна на родителите Ви да завършите висшето си образование като съучениците си също допринася много за това напрежение. В такива ситуации обикновено човек губи посока, страховете му изплуват на повърхността, започва да се пита за смисъла на това, което прави. Това се отразява и на физическото му състояние, проявяват се различни симптоми. Във Вашия случай Вие описвате, че постоянно сте изморена, плачете и не можете да спите – всичко това е резултат от продължителния стрес, на който сте изложена.

Стресът в нашия живот е един много подценяван проблем. Да се преживява малко стрес е нещо добро, защото това ни пази, поддържа ни активни и бдителни. Когато обаче сме подложени на продължителен стрес, когато изискванията на средата значително надвишават нашите ресурси за справяне, вече говорим за дистрес, който ни действа увреждащо с всички негови негативни последици. Най-честите прояви, когато човек е подложен на продължителен и силен стрес, са чести или продължителни физически заболявания, загуба на съня, загуба на апетита или преяждане, влошена концентрация, отслабване на паметта, раздразнителност, безпокойство, мрачно настроение, плач.

Това, което на първо място ще Ви препоръчам, е да си починете. Вземете си отпуск и заминете, излезте от тази среда. По възможност изберете интересно, непознато място. Можете да го направите сама или с приятеля си, но за Вас е необходимо да си починете и да се отдалечите за някакъв период от средата, в която живеете в момента. Погрижете се за тялото си, яжте повече пресни плодове и зеленчуци, ограничете алкохола и цигарите, ако пиете и пушите. Ако не спортувате, започнете да правите упражнения всеки ден. Намерете този начин за физическа активност, който най-много ви допада и го практикувайте всеки ден. Разхождайте се много навън и контактувайте с природата. Слушайте спокойна и релаксираща музика. Започнете да медитирате. Можете да правите следното, много простичко упражнение, което ще Ви отнеме около пет минути на ден, но е изключително мощно и ефективно за премахване на напрежението, умората и лошото настроение.

Упражнението се състои от следните лесни стъпки:

1. Настанете се удобно, може да сте седнала или легнала.
2. Почувствайте тялото си, вслушайте се в него и го отпуснете.
3. Оставете мислите си да текат свободно, да идват и да си отиват.
4. Започнете да наблюдавате дишането си, своето спокойно и естествено дишане.

В течение на пет минути наблюдавайте дишането си. Не трябва да правите нищо повече. Може би в началото не всичко ще се получи идеално, но ако сте спазила всички стъпки на това упражнение, в края му ще се почувствате спокойна, релаксирана, лека, светът ще е едно по-добро място за Вас.

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук