При това без уред за донът понички! Без значение дали ще са с пудра захар, глазура или пълнеж – ние ви предлагаме основната рецепта плюс още няколко вкусни добавки.

Хоумър Симпсън ги обича, а Доналд Дък има известен опит и в приготвянето им. Tова са те - любимите донъти. Симпатичните американски вкусотии, с типичната си дупка по средата, обикновено се приготвят от тесто за сладкиши, като съществуват безброй варианти за пълнежа и формата им. В САЩ донътите са част от нормалното ежедневие на хората, за разлика от България, където те не са разпространени в такава сила – една добра причина от време на време да поглезите сетивата си като си приготвите вкусни домашни понички.

Нашият съвет:

Имате ли нужда от уред за донъти?

За да приготвите своите донъти по-лесно, са измислени донът мейкърите. Подобно на уредите за гофрети, в които се излива тестото, и това устройство е пригодно за направата на домашни понички – повечето са за 6 или 7, но с по-малък размер. Имайте предвид, че не всяка рецепта за домашни понички е пригодна за такъв уред.

И сега идва добрата новина: За да си направите понички у дома си, определено не се нуждаете от донът мейкър. Единствено може да си закупите специални формички, с които по-лесно и бързо да изрязвате донътите. Това обаче лесно може да бъде заменено с подръчни материали като чаша, купичка или малка ринг-форма. Ако все пак решите да закупите такава форма, обърнете внимание на размера, защото в противен случай накрая ще имате мини-понички.

Пържени или печени?

Традиционно те са доста мазни и по правило се пържат. Но както вече казахме, не е нужно да разполагате с фритюрник или специален уред за донът понички (донът мейкър). Необходим е само един по-дълбок тиган. Който, обаче не иска поничките да са толкова мазни, може да спокойно да ги изпече във фурната. Донътите могат да се пекат във фурната на 200 градуса за около 15 минути. Специалните форми за донът понички, подобни на формите за мъфини, ще ви улеснят много, ако решите да ги приготвите във фурната.

А ето и основната рецепта за донъти:

Време за приготвяне: 100 – 120 минути
Една порция (един донът) съдържа около: 325 калории, 11 грама мазнини, 51 грама въглехидрати, 6 грама протеини.
Съставки за 12 донът понички:

• 450 - 500 грама брашно
• 1 пакетче суха мая
• 180 грама захар
• ½ ч. л. сол
• ½ ч. л. лимонова есенция или настъргана лимонова кора
• 2 яйца
• 1 пакетче меко масло (125 грама)
• 200 милилитра мляко (на стайна температура)
• кокосово масло или олио за пърженето
• 6 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Смесете брашното и сухата мая в купа. Добавете захарта, солта, лимоновата есенция или настъргана кора, яйцата, мекото масло и прясното мляко. Първо се разбива на ниска степен с помощта на миксер. След като продуктите са се разбъркали, продължете да месите с ръце в купата, докато тестото стане гладко.

Покрийте с кърпа и оставете на топло и непроветриво място за около 1 час, за да втаса тестото – приблизително докато тестото увеличи обема си видимо. На чиста и гладка повърхност посипете малко брашно и замесете тестото. Трябва да се получи с дебелина около 10-12 сантиметра. С набрашнена форма за донъти (ако разполагате с такава) или с друг кръгъл съд (чаша, малка купичка) с приблизителен диаметър около 8 сантиметра изрежете тестото. Може да използвате малка чашка, за да издълбаете и дупка по средата и да добиете традиционната донът форма. Покрийте отново така получените донъти за 15-20 минути. През това време загрейте мазнината в дълбок тиган – правилната температура е достигната, когато се появяват малки мехурчета при леко потапяне на дървената бъркалка или решетъчна лъжица в мазнината. Всяка поничка се пържи по 2 минути от всяка страна, след което се изважда с решетъчна лъжица и се отцежда върху хартиена кърпа. Може да поръсите с пудра захар, разтопен шоколад или топинг от едната страна или да потопите целия донът в тях. Изборът е изцяло ваш.

Да ви е сладко!