Един от символите на Хелоуин е тиквата с изрязани очи, нос и уста. В тази статия ще ви покажем как с 5 лесни стъпки може превърнете една българска тиква в един американски Джак (за тези, които не са запознати, да, това е името на прословутата тиквена глава на Хелоуин).

  1. Първо изрежете отвор отгоре. Той трябва да е достатъчно голям, за да може после спокойно да издълбаете вътрешността на тиквата.

  2. Издълбайте тиквата. С остър нож премахнете вътрешността почти до кората. Внимавайте да не нарушите нейната цялост. Опитайте се да прецените каква ще е удачната дебелина на стените. Добре ще е да са дебели поне 1 см.

  3. На лист хартия нарисувайте лицето на тиквата, такова, каквото искате да бъде то. Може да е усмихнато или страшно с очи под формата на триъгълник, звезди, луни или елипса. Тук всичко зависи от вашето въображение. Когато подготвите шаблона, наложете го върху тиквата и минете с остър тънък предмет минете по него и очертайте контур като пробивате малки дупчици.

  4. С малък остър нож внимателно режете по очертаните по-рано контури. Вътре поставете свещта, фенера или лампичката, която ще осветява тиквата отвътре.

  5. Интересна идея за осветяването на вътрешността е използването на празен буркан и няколко лампички. Тогава ще ви трябва малък отвор за кабела. Задължително преди да си легнете или напуснете къщата изключете лампичките от контакта! Ако сте се спрели на традиционната свещ, предвидете малък отвор от голямата страна или отзад за вентилация. Поставете свещта във висок стъклен буркан, а не направо в издълбаната тиква.  Не я оставайте без наблюдение. Най-безопасният вариант остава фенерът. При него има най-малък риск от пожар и неизправност.