Не случайно хората обичат захарта и милионите й производни. Когато ни е тъжно, ядем шоколад, когато ни е весело пак ядем шоколад. Сладкото стимулира отделянето на ендорфини и ни кара да се чувстваме добре! Какво повече му трябва на човек! Милиони сладки неща, изкушаващо нашепващи "Ела, изяж ме".

Гофретите са сред любимото ни изкушение, характерната им вълнообразна повърхност способства за задържането на избран солен или сладък пълнеж (сирене, конфитюр, мед, шоколад, сладолед и други). Те са подходящи за закуска, следобедна закуска, кафе с приятели, сладки, солени... всякак.

Първият елемент, който е от ключово значение за изпичането на гофретите е гофретникът. Ето и другите съставки:

Необходими продукти:

3 яйца
200-250 гр брашно
200-250 гр мляко
1 пакетче масло
щипка сол
щипка захар
щипка бакпулвер
пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата със солта, захарта, бакпулвера и ванилията. След това се добавя млякото и отново се разбъркват до получаване на хомогенна смес. Брашното се добавя постепенно, като се разбърква до получаването на средно гъста смес. Силно загрятият гофретник се намазва с масло и в него се изсипва част от сместа. Пече се до получаване на златист цвят. След изваждането гофретата се намазва от едната страна с масло. Поднася се с широка усмивка и каквото ви харесва :Р

 

Ето и две изкушаващи предложения за гофрети:

Шоколадово изкушение 
Вече готовите гофрети се разделят по две в чиния. Върху едната се нареждат парченца банани, филетирани ядки и се залива с разтопен шоколад (бял и черен). От горе се поставя другата гофрета и върху нея се слага топка сладолед. Отново всичко се покрива с разтопен шоколад.
Внимание: Не се препоръчва за хора със слаби сърца и пазещи диета!!!


Фантазия
Гофретите отново се разделят по две в чиния. Долната гофрета се намазва със сладко от ягоди (по възможност - горски). Отгоре се нареждат парченца киви и върху тях се слага сметана от спрей. Поставя се горната гофрета и залива със сос от сладкото. Поднася се с много любов и е подходяща за всекиго!

Bon Apetit!!!