В интернет пространството има страшно много диети и хранителни режими, които Ви гарантират, че ще свалите Х на брой килограми за определен период от време.

Предполагам, че на някои от Вас им се е случвало да спазват стриктно определена диета, но въпреки това не успяват да постигнат резултатите, които са постигнали техните приятели или изобщо да не свалят и няколко грама от теглото си. Разбира се за това си има и причина или няколко такива, но няма да навлизаме в подробности и затова само ще споменем, че навярно хранителният план, който сте решили да спазвате е неподходящ за Вашият организъм и начин на живот.
Затова, ако не желаете да си губите времето и същевременно да се „измъчвате“, без това да доведе до очакваните резултати, моят съвет е да се обърнете към специалист диетолог или фитнес инструктор, който да Ви направи специален хранителен режим и тренировъчен план, който изцяло е съобразен с Вашият начин на живот, организъм и цели, които искате да постигнете.

Постигането на идеалната фигура обаче, изисква много усилия и средства, най-вече финансови. Неслучайно е казано, че фитнесът е скъп спорт. Затова, ако не разполагате с неограничени финансови възможности, то трябва да се научите да пестите малко повече средства, които да вложите за закупуването на храна, карта за фитнес и всичко останало.

Както може би знаете повечето фитнес инструктори и диетолози взимат немалко пари за изготвянето на програми. Цените варират започват от 40 и достигат до 200+ лева. Хранителният режим и тренировъчна програма трябва да сменят на всеки три месеца, което означава, че отново ще трябва да заплатите същите пари за изготвянето на нови програми, което в крайна сметка може да не се окаже чак толкова „малък разход“.

Затова в днешната статия ще Ви покажа как сами да си изготвите хранителен план, с помощта, на който ще успеете да се изваете мечтаната фигура.

На първо време трябва да си изчислите калорийният баланс и процентът подкожни мазнини, който имате. В интернет има доста калкулатори, които ще Ви помогнат за целта. След като сте наясно с броят на подкожните си мазнини е време да пристъпите към съставянето на менюто. Там се крие „ключът от палатката“.


Менюто Ви трябва да бъде съставено предимно от белтъчини и мазнини, и възможно най-малко въглехидрати. Приетото правило е следното – 2.5 гр белтъчини на всеки килограм живо тегло, 1 гр. Въглехидрати на 1 кг маса и останалите калории се запълват с мазнини. За да разберете напълно какво имам предвид, ето един пример.

Да приемем, че тежите 70 кг. Това означава, че на ден трябва да приемате по 175 грама белтъчини и 70 гр въглехидрати, а останалата част от калорийният дефицит, който трябва да постигнете го запълнете с консумирането на мазнини.

За да накарате тялото си да използва мастните депа(мазнините), като източник на енергия(т.е да ги изгори) е необходимо да се храните в калориен дефицит. С помощта на калкулатора за измерване на подкожните мазнини определете от колко калории се нуждаете на ден. След което ги свалете до 20 процента. Което ще рече, че ако до момента консумирате около 2000 калории на ден, то, за да сваляте килограми ще трябва да ги намалите с поне 200-400.

Стремете се да се храните поне по 4-5 пъти на ден, като приемът на въглехидрати трябва да го ограничите до 16:00 часа, след което забравяте за тях и се храните само с храни богати на белтъчини – месо, млечни изделия и мазнини – зехтин. Колкото до зеленчуците – от тях може да си консумирате по колкото искате на ден. Те са богати на фибри и разполагат с незначителен брой калории.

Това е най-важното, което трябва да знаете. Комбинирайте хранителният си план с редовни тренировки във фитнес залата и много скоро резултатите ще бъдат на лице.

За сигурни и трайни резултати е препоръчително да се обърнете към фитнес инструктор или специалист диетолог.