„Сегашният момент е изпълнен с щастие и радост. Ако си достатъчно наблюдателен, ще го видиш.“ - Тик Нят Хан, виетнамски дзен будист, монах, учител, писател, поет и пацифист.

Съзнанието ви вероятно работи на прекалено високи обороти, точно както и моето. Тревожи се за най-странните неща, които всъщност нямат никакво значение. Е, ето някои практики, които лесно може да изпълнявате през деня, за да сложите натовареното ви съзнанието на пауза и да усетите радостта от сегашния момент.

1. Ходене

Активизирайте тялото си и започнете да ходите. Ходете, като отдавате 100 процента внимание на мускулите на краката ви. Забележете как краката ви се плъзгат по земята. Усетете как центъра на баланс ви движи напред. Ходенето всъщност е процес, който повтаря предишното движение. Радвайте се на размаха на ръцете ви и усещането на вятъра, който обгръща ръцете ви. Поставете си за цел да ходите напред – по този начин, ще се фокусирате изцяло върху сегашния момент.

2. Погледнете към звездите на небето

Няма как да поставим под въпрос твърдението, че да погледнеш към чистото вечерно небе, може да успокои всеки човек. Ти си малка част от малка планета, част от платното на Вселената. Наслаждавайте се с цялото си сърце на нощното небе и се вгледайте в безграничната част от вас. Вселената е като огледало. Погледнете нагоре и осъзнайте колко сте страхотни. Ще се почувствате спокойни, щастливи и живеещи в сегашния момент.

3. Усетете аромата на цвете

Ако видите цвете, не го подминавайте. Оценете го. Позволете на цветето да ви върне в настоящия момент, да ви извади от мислите ви и да ви покори с чистия си аромат. Винаги правя това. За мен, вече се е превърнало в импулс да оценявам всяко цвете, което видя. Някои хора ме гледат странно, други ми се смеят, но това няма значение, защото те не знаят какво пропускат.

 4. Вземете си горещ душ

Душовете са невероятно успокояващи. Усещането топла вода да се стича по цялата ти кожа е наистина неописуемо и някак магично. Много хора си взимат душ без дори да се замислят, защото планират задачите си за деня. Но има и по-добър начин. Елате в настоящето. Замислете се колко уникално е това преживяване. Душовете са чудесна ежедневна медитация!

5. Насладете се на „вашето нещо“

Няма значение дали е писане, рисуване, слушане на музика – каквото и да е! Насладете му се изцяло и толкова вглъбено, че съзнанието ви да работи за настоящия момент. Аз правя това, когато свиря на флейта – оставям пръстите ми да дават живот на тонове, а тези тонове да достигат до ушите ми. Без планиране, без мислене, без стрес. Само музика. Това е страхотен начин да се върнете в сегашния миг.

6. Правете упражнения или тичайте

Нека кръвта ви заври. Много хора обичат да тичат, за да прочистят главите и мислите си. Започнете да раздвижвате тялото си не само за ментално, но и за физическо здраве. Дори да потичате само 10 минути, това може да направи чудеса за вас. Ако тичането не е опция във вашия случай, опитайте йога, фитнес или скачане върху леглото за няколко минути.

7. Оценете природата

Природата е невероятна! Разходете се из нея и ѝ позволете да ви повлече в нейния сценарии. Често излизам на разходка в някоя близка горичка, където мога да съм заобиколена от спокойствие и съществуване. Дърветата не се притесняват, не се натоварват, не се стресират. Може да усетиш много лесно спокойствието, което се носи във въздуха. Допуснете ехото от песента на птиците да навлезе надълбоко в мозъка ви. Това ще ви доведе състояние на тотална наслада. Природата е божествена.

8. Усмихвайте се на хората

Вие сте човек! Усмихвайте се на себе си. Усмихвайте се на околните. Не мога да ви опиша колко много пъти една усмивка е успяла да ме извади от мислите ми и ме е накарал да оценя настоящия момент. Понякога си засичаме погледите с някой непознат, усмихваме се един на друг и сякаш всичко друго изчезва. Не се познаваме изобщо, но всички имаме нещо общо помежду си. Споделяме този момент. А този момент е прекрасен, в него се споделят усмивки. Усмихвайте се на всички.

9. Смейте се

Ако ще си ставате първи приятели с усмивките, то следващата стъпка е да се смеете. Смехът е невероятна медитация. Ако трябва да бъдем точни, има много хора, който практикуват „смееща се йога“. Колко забавна практика! Буквално!  Няма значение дали сте с приятели и си споделяте глупави истории, шеги, които само вие разбирате или гледате клипчета в YouTube, вероятно ще се смеете до припадък. Опитайте. Гарантирам ви, че няма да се тревожите за нищо, докато плачете от смях и вече ви боли корема! 

10. Гледайте как си играят децата

И то продължително ги наблюдавайте, така че почти да стане странно. Децата са възможно най-добрия пример за това как се живее, а именно – без притеснения. Те живеят в настоящия момент, казват това, което мислят. Те задават въпроси, чудят се, имат уникално и свежо виждане за нещата. Гледайте ги как си играят, как правят най-обикновените неща на света, а в същото време те ги карат да се забавляват. Измислят си игри, говорят си с въображаеми приятели, използват въображението си до краен предел. В много перспективи децата са по-мъдри от нас. Те не са забравили как да се забавляват. Опитайте се да прекарате някакво време около деца, и ви гарантирам, че детето у вас ще поиска да излезе на бял свят.

11. Наблюдавайте облаците

Ако не смятате, че облаците са страхотни, погледнете пак. Облаците са едно от най-красивите неща в природата.Малко ми напомнят за звездите, карат ме да си мисля колко съм малка, но въпреки това съм важена. Аз съм тук, за да се насладя на техните вечно променящи се форми. Да гледам облаците ми е любимо занимание, развива въображението. Като деца винаги се опитвахме да намираме някакви форми в тях. Направете го и сега.

12. Погрижете се за своята котка или куче

Живейте в настоящето, точно както правят вашите котка или куче. Те не се интересуват от нищо друго, освен от това да си играя с връзките ви за обувки, лазерни фенерчета и тенис топчета. Животните са толкова спокойни, те обичат абсолютно безусловно и по цял ден ще се гушкат във вас, ако им го позволите. Вземете си почивка, прекарайте време с домашния си любимец и просто се отдайте на момента. Нямате си домашен любимец? Погрижете се за този на съседа ви. Нямате съседи? Отидете до някой приют.

13. Погледнете ръцете си

Имате пръсти? Ехааа! И палци. Погледнете ръцете и пръстите си. Вие притежавате невероятно човешко тяло. Самият факт, че може да се разхождате из света, да вдигате разни неща, да комуникирате, да докосвате други създания, да създавате, да се изразявате, е невероятен! Оценявайте високо факта, че можете да виждате и да усещате себе си. Вие сте живи. Живейте с мисълта за това невероятно чудо.

14. Отдайте се напълно

Отдайте се напълно на сетивата си. Може да си създадете усещане за чистота и простор само ако се отдадете на сетива си напълно. Все едно да изпразните мозъка си от всичките мисли, които живеят в него, и да оставите сетивата ви да изпълнят цялото ви съществуване. Това не е свързано с мислене. Отстъпете назад от всички етикети, които лепваме на света около нас, и вижте нещата директно. Малко е трудно за обяснение, но си представете, че сте на дъска за сърф и гледате водата под вас. Обикновено вашето съзнанието е горе, върху водата, гледайки я, виждайки я мътно и неясно, защото всичко преминава през толкова много етикети и филтри. Да се отдадете напълно на сетивата ви е все едно да се гмурнете във водата. Потапяте се изцяло в настоящето, а него наблюдавате отстрани.