Празниците отминаха, посрещнахме успешно Новата година и е време да начертаем плановете си за нея. Може би една от първите цели, които трябва да постигнете през 2014-та, е да се отървете от излишните килограми, които сте натрупали по време на празниците и преди тях.

Обикновено след празниците се връщаме на работа с 2-3 или повечко килограма „отгоре“. Може да се каже, че това е характерно за повечето българи, като се има предвид как прекарваме празниците – на отрупани маси и с пълни чаши. Затова при такава „обстановка“ няма как да не му отпуснеш края и да забравиш поне за „миг“ за диети, калории, фитнес, спорт и всичко останало.

Обаче празниците вече отминаха и е време да се върнем към „нормалния“ начин на живот и да помислите за това как искате да изглеждате. Така че, ако искате да влезете в желаната форма, то сега е моментът – следващите по-дълги почивки и празници са чак след няколко месеца и едва ли ще намерите по-добро време от сега, през което да изваете желаните форми.

Въпреки че според някои хора зимата не е най-доброто време за сваляне на килограми, не се притеснявайте, студеното време и минусовите температури не оказват абсолютно никакво влияние върху Вашите резултати. Това са поредните „митове и легенди“, които се разнасят от уста на уста във фитнес залата и в тях няма нищо вярно. Може да качвате и да сваляте килограми по всяко време от годината, стига да имате желание да го направите.

Преди да започнете диета и да се подложите на изтощителни тренировки във фитнес залата е желателно да планирате целия „процес“ по някакъв начин. Така ще добиете повече мотивация и малко или много ще се почувствате малко по-отговорни пред себе си, което ще Ви даде сила, за да не откажете по средата на цялата работа и да захвърлите с лека ръка постигнатото до момента.

Ето един „прост метод“, който може да приложите:

Поставете си реалистични цели, които бихте могли да постигнете. В случай, че желаете да свалите 10-тина или повече килограма, то не се изхвърляйте като си поставите за задача да ги свалите за 1 месец. Почти невъзможно е да бъда свалени толкова много килограми за толкова кратко време и така хем ще си загубите време, хем ще се демотивирате от това, че не сте успели да изпълните целта си. Освен това, рязкото отслабване крие сериозни рискове за здравето, които не бива да бъдат подценявани.

Затова си поставете цели, които бихте могли да  постигнете в близко бъдеще. Например през следващите 10 дни да свалите килограм или повече. След като изпълните цел номер 1 ще сте доволни от себе си и ще се мотивирате допълнително, за да изпълните цел номер 2, която трябва да бъде малко по-сериозна, но и реалистична. И така може да продължите докато постигнете заветните килограми.

Едно от предимствата на този „метод“ е фактът, че няма да се затормозявате психически с мисли от типа на „Остават няколко дена, а аз още не съм свалила желаните килограми“ и т.н.