Яйцата са най-лесната за приготвяне храна. Варени, пържени, бъркани… Дори дете може да се справи с тях. Но дали наистина е така?

Перфектно сварените яйца всъщност искат много повече усилия и внимание, отколкото предполагаме. Те са с идеална консистенция и нито се ронят, нито се разтичат, когато ги обелим. Това се постига с прецизност във времето им за варене. А от него зависи и колко полезни ще са в краен резултат.

Отдавна е известно, че яйцата са не само вкусна, но и питателна храна. Причината е в жълтъка – точно тази част на яйцето, което най-много страда от „преваряването”. Колкото по-рохък е той, толкова повече неговите полезни качества се запазват. Дори всепризнатият експерт по здравословно хранене   д-р Гайдурков препоръчва сурови жълтъци. Опасността от консумацията им обаче се крие в бактериите, които обитават яйчената обвивка и при чупенето на яйцето лесно могат да попаднат в белтъка. За това, ако не сте сигурни в произхода на яйцата си, варенето остава добър вариант.

За да приготвяте винаги своите идеални варени яйца, следвайте следните инструкции:

1. Поставете яйцата в тенджера със студена вода, която да ги покрие един пръст.

2. Сложете тенджерата на силен огън и изчакайте водата да заври. Ще познаете този момент, когато яйцата започнат да потракват в тенджерата.

3. В този момент имате 2 възможни варианта – да сварите идеалните рохки яйца или да ги приготвите като за Великден – твърди и с ронлив жълтък. Ако избирате първия случай – изключете котлона и оставете тенджерата за още няколко минути, покрита с капак.

4. Сега е време да включите таймера. От това колко време яйцата ще останат в тенджерата зависи тяхната твърдост. За мека, течна сърцевина – са достатъчни 3 минути. За по-плътна, но все още ярко жълта сърцевина 4 мин. След 5 минута яйцата започват да стават все по-твърди и жълтъкът им ронлив. За великденски яйца дръжте ги 15 мин.

5. След като избраното от вас време изтече, извадете сварените яйца от тенджерата и ги преместете в купа със студена вода. Оставете да се охладят около 1 минута. Не се опитвайте да охладите със студена вода тенджерата, в която са се варили, защото тогава със сигурност ще ги доварите.

6. С лъжица за чай много нежно почуквайте по черупката на яйцата, докато тя поддаде. Трябва да се пропука на ситна мрежа. Колкото по-фина е тази мрежа, толкова по-лесно ще е беленето.

Вече се убедихте, че изразът „Лесно като да свариш яйца не е много” коректен. За това, за да спестите време, може всеки път да приготвяте по няколко накуп. С непокътната черупка лесно се съхраняват в хладилник до 1 седмица. Идеални са за салата, като добавка към зеленчуци на пара или леко зеленчуково ястие, наситнени в комбинация със сварена киноа или елда, например. Бомба от протеини и гаранция за здраве!