С раждането на детето в живота му се появяват не само мама и татко, многочислените роднини, приятели, но и детските педиатри, зъболекари, които са длъжни да следят здравето на малчугана и да полагат определени грижи, когато боледува.

За съжаление не всички деца понасят спокойно медицинския преглед, а някои, щом видят белия халат на лекаря, вдигат врява. Обикновено малчуганите до 3-4 месечна възраст са равнодушни към прегледите при педиатъра и дават да им се извърши преглед, докато по-големите деца при вида на чичо доктор вече го асоциират с болезнени инжекции, горчиви хапченца и неприятни усещания.
Когато се налага да се правят имунизации, на някои родители им е трудно да удържат уплашилия се малчуган, който не може да разбере, защо мама, която е толкова добра и любяща, насила го удържа, докато чичо доктор му причинява болка.

Така се ражда страхът от белите халати, от посещението на поликлиниката, от медицинския преглед, дори детето ви да не го боли, то инстинктивно се страхува.

Когато порасне на около годинка и повече, детето може да разбере от разговора на родителите си, че му предстои посещение при лекаря, и категорично отказва да ходи, да се облече, да се обуе, бяга и се крие по ъглите. Какво да правят родителите в такъв случай? Как могат да помогнат на рожбите си да не се страхува от всичко свързано с болницата, а и възможно ли е? Разбира се! От Dama.bg сме ви подготвили някои съвети, подбрани за деца в зависимост от възрастта им:

1. Ако детето ви обича да чете книжки с вас, намерете някоя цветна детска книжка за „Доктор Ох Боли” или „Доктор Дулитъл” и я почетете заедно, нека то разглежда картинките. Постарайте се да го заинтересувате от сюжета на разказа, имитирайте гласовете на животните, които търсят помощта на доктора – и ще забележите скоро весели искри в очите на детето си.

2. Научете детето си да играе на „доктор”: за целта му купете детски медицински набор инструменти, в когото да се намират всички инструменти, които ползва чичо доктор по време на прегледите: стетоскоп, термометър, бинтове, памук, пластмасови колбички, спринцовки.

Вземете плюшена играчка и му кажете, че тя се е разболяла, боли я гърлото, кашля и плаче, трябва ѝ помогнете и покажете на детето си, как да „лекува” играчките си – кой инструмент за какво се използва, оставете го да си играе и да се превърне в лекар за „пациентите си”. Така ще започне да свързва прегледите със забавна игра и няма да се страхува от белия халат.

3. Ако вкъщи имате домашен любимец, който трябва да се води на ветеринар, вземете със себе си детето – нека наблюдава как ветеринаря прави преглед, поставя инжекции, дава лекарства. Кажете му, че животното трябва да се успокои, така ще го научите на състрадание. Ако нямате домашен любимец, може просто да погледате заедно предаване за животните, там често показват ветеринарни прегледи.

4. Когато дойде време да ходите при педиатъра, кажете на малчугана си къде отивате и му напомнете как е лекувал играчките си. Пренасяйки играта в реалността, детето по-малко ще се безпокои от посещението на поликлиниката.

5. Вземете предварително любимата играчка, интересна книжка, за да времето прекарано в чакалнята, да не изглежда прекалено дълго

6. По време на прегледа стойте близо до детето си, ако обстоятелствата го позволяват. Така то ще бъде по-спокойно.

7. Преди доктора да му постави инжекция, кажете на детето си какво предстои, не го лъжете, че няма да усети нищо. Кажете му по-добре, че ако се държи като добро и послушно дете, след прегледа при чичо доктор ще има приятна изненада.

8. Ако детето панически се страхува от болка, свързана с инжекцията, опитайте се да се разберете с лекаря, за използване на местна упойка.

9. НИКОГА не използвайте посещението при лекаря като метод за наказание, например фрази от типа на: „Ако не слушаш, ще те заведа при чичо доктор!” Детето може да не ви послуша и да продължи да прави бели, но така ще му дадете още една неприятна асоциация с посещението при лекаря, ще го възприема като вид наказание и ще подсилите страха му.

10. Самите вие бъдете уверени и спокойни – вашето поведение е от значение за малчугана ви. Разтроената майка лесно предава чувствата си на детето. И обратното, спокойната майка лесно се справя с опасенията на детето.

В заключение трябва да отбележим, че целият процес по избавяне на детето ви от страха от лекари може да е дълъг процес, затова се заредете с търпение, не пришпорвайте нещата, минете всички етапи постепенно. Само така ще научите малчугана си да се отнася спокойно към всичко свързано с лекарите.

Успех!