Ако възпитавате син, значи тези съвети са предназначени именно за вас! Убедени сме, че сте се убедили в истинността на повечето от тях сами. Но всяка информация е добре от време на време да се припомня и да се опреснява в паметта, тъй като всеки път я виждаме от нов ракурс. Именно за това днес решихме да припомним на всички родители, възпитаващи синове, тези златни правила…

• Никога и при никакви обстоятелства не се подигравайте със сина си. За мъжът присмехът от страна на жените, а особено от страна на майка му е силна травма, която може да остави белег за цял живот. Посмейте се заедно, но не му се подигравайте, дори да ви се струва, че това е дреболия. Това се отнася най-вече до емоциите на момчето.

• Включете сина си в решенията, които семейството взема. Помолете го да изкаже мнението си по даден семеен въпрос, нека помогне. По този начин вие му показвате, че му имате доверие и уважавате мнението му. Така той от малък се учи да бъде мъж!

„А аз те предупредих!” изхвърлете тази фраза от речника си и съпътстващите я фрази с упреци. Оставете го сам да разбере какво се е объркало, нека сам си извади поука.

• Хвалете го за дела, постъпки, за резултати от дейността му: „Вижте какъв невероятен самолет сглоби синът ми”, „Какъв усет имаш към пъзелите”.

• Подкрепете всяка добра мечта на сина си. Помогнете му да я реализира. „Искам да стана ветеринар!” Чудесно! Подкрепете го, вместо да му обяснявате колко много трябва да се учи, как трябва да гледа болни животни и какви ли не други демотивиращи обяснения. Ако всички родители започнат да обясняват на децата си колко е опасно или трудно да постигнеш нещо и ги разубеждават още от деца да се борят за мечтите си, то на света няма да останат лекари, архитекти, полицаи…

• Позволете на момчето да плаче! Забравете фразата „Момчетата не плачат! Ти да не си момиченце?!” Разберете чувствата на детето, защото колкото и дребно да ви се струва на вас това, за което плаче, за него е нещо огромно и много страшно. Гушнете го и му кажете, че разбирате как се чувства. За него е важно да знае, че чувствата му не са без значение. Повярвайте, след време той сам ще осъзнае, че сълзите на са мъжкия методът за постигане на желаното.

• Не му четете конско. Децата и без това не го възприемат. Когато детето е превъзбудено, разстроено или капризно, то не е в състояние да ви чуе и да проумее това, което му обяснявате.

• Бъдете на негова страна! Ако сте сред чужди хора, то не му се карайте, а застанете на негова страна. Когато се приберете вкъщи, вече може да му обясните на четири очи и, ако е необходимо, да проведете възпитателна беседа. Така, когато изпадне в беда в бъдеще, той ще идва първо при вас за помощ, защото ще ви има огромно доверие.

Ако се придържате към тези златни правила, то бъдете спокойни за връзката си с него. Той ще може да говори с вас за всичко, ще бъде искрен и няма да има тайни от вас. Нима това не е най-важното за един родител?