Полезните навици ще им помогнат да растат пълноценно и да бъдат самостоятелни личности, уважаващи своите родители. А ето и основните правила на мъдрия тибетски народ, относно възпитанието на децата ни:

Най-важният от тях е никакви унижения и телесна саморазправа! 
Първи период: до 5-годишна възраст

Към детето си трябва да се държите като към царе! "като с цар". Не забранявайте, а отвличайте вниманието му. Ако прави нещо, което е опасно, то веднага се направете на разтревожени и издайте изплашен звук, с който да му покажете, че ви е страх. По този начин детето ви ще разбере, че това, което прави не е никак добре. През това време опитайте да положите основите на неговата активност, любознателност и интерес към живота - сега е точното време! Например, ако детето ви е счупило някакъв предмет, то не му обяснявайте, че за да го купите отново, ще се наложи да работите повече, за да изкарате пари. То няма да ви разбере. Ако пък се опитате да го накажете, ще постигнете единствено това да му покажете, че трябва да се съобразява с вас, защото сте по-силна. Но вие не искате това, нали? 

Втори период: от 5 до 10-годишна възраст

В това важно за него време, трябва да се държите като с изпълнител на задачи. Постарайте се постоянно да му поставяте задачи и да държите на изпълнението им. Ако се наложи, го наказвайте, но в никакъв случай физически. Знайте, че в този важен период се развива неговият интелект. Така че само в негова полза би било да му възлагате нови и нови задачи и знания. Полезно е детето ви да се научи да прогнозира реакцията на околните, без значение дали у семейството, приятелите или у някой непознат, спрямо постъпките и действията му. Научете го да създава положително впечатление на добро и възпитано дете у хората. 

Трети период: от 10 до 15-годишна възраст 

Как да се държите с него на този етап? Като към равен!  Съветвайте се със своето съкровище по различни въпроси, давайте му възможност и го поощрявайте да бъде самостоятелен човек. В случай, че се наложи да наложите мнението си, не забравяйте да пипате с "копринени ръкавици", в процеса на обсъждане и съветване. Давайте добри и подходящи за ситуацията примери, които само могат да му помогнат. Ако не сте съгласни с неговото мнение или идея за нещо, не забранявайте на всяка цена. Опитайте да му обясните негативите от това му действие, ако има такива или защо не е добре да прави точно това. Точно сега се формира неговата самостоятелност и независимост в мисленето. 

Последен период: след 15-годишна възраст 

Отнасяйте се със своето, вече пораснало дете, като към възрастен и с уважение. Първите седем са минали и за начало на възпитанието му е вече твърде късно. Това не значи да го оставите да прави каквото си иска. Сега е времето да оберете плодовете от своя труд и да разберете как сте се справили като родители.

Какви могат да бъдат последствията, ако не спазвате тези правила?

- Ако потискате детето си, докато е още съвсем малко (първи период), то бъдете сигурни като родители, че това ще окаже влияние върху жизнената му активност, интереса и интелекта му. По този начин ще му вмените, че трябва да се подчинява на силата във всички случай. А това би могло да го направи лесна жертва и безхарактерна личност в бъдеще. 

- Ако продължавате да задоволявате всяка прищявка на детето си, след като премине 5-годишна възраст, то рискувате детето ви да не порасне изобщо, да няма желание за никаква работа и дейност, както и да не полага дори духовно усилие. 

- Ако продължавате да го третирате и защитавате като малко дете, след като е вече на 10 и повече години, то детето ви бъде неуверено в бъдеще. Освен това, има голяма вероятност да се превърне в завсим от хората човек, който не винаги ще получава подкрепа и разбиране. 

- Ако не уважавате своя пораснал тийнейджър, то детето ви никога няма да ви прости тази ви грешка. И най-лошото - ще си тръгне от вас при първа възможност!