На първи поглед всичко е много лесно: или си щастлив, или не си и няма как да повлияем върху това. Оказва се, че можем да бъдем щастливи доброволно-принудително. Просто трябва да се постараем малко и да придобием някои полезни навици. От Huffington Post публикуват списък с 21 навика, които притежават всички щастливи хора. От Dama.bg искаме да споделим с вас части от този списък с едни от най-характерните навици на щастливите хора:

Те са обкръжени от щастливи хора

Щастието е заразно. Изследователите от Framingham Heart Study, които изучават явлението "разпространение на щастие" вече повече от 20 години са открили, че онези, които са обградени от щастливи хора в компанията си, най-често сами започват да се радват повече на живота. Това е една добра причина да съкратите списъка с вечно депресираните си приятели и да ги замените с по-жизнерадостни личности.

Те се усмихват

Дори ако не сте весели в момента, просто си помислете за нещо хубаво и се усмихнете на мислите си. Това би трябвало да помогне. Но е важно да не се преструвате. Ако се усмихвате, а междувременно си мислите за нещо лошо, може да си навредите.

Те се възстановяват бързо

Психолозите са убедени, че именно способността да се възстановяваме се явява антоним на депресията, а не щастието. Щастливите хора знаят, как да се "вдигнат" след провал. Това е "оръжие" срещу неизбежните неприятности, които се случват в живота на всеки човек.

Те се стараят да бъдат щастливи

Не е толкова лесно, колкото да го изречеш, но дори само старанието да сме по-щастливи, може да повдигне настроението ни и да разбуди вътрешния емоционален фон.

Те се отнасят с внимание към доброто

Да празнуваш важните достижения, към които дълго и упорито си се стремил, е изключително важно, но щастливите хора обръщат внимание и на по-малките победи. Когато отделяме време да анализираме някои малки хубави случки, то получаваме малко повече ответна емоционална топлина, която ни кара да се чувстваме по-добре през деня.

Те оценят обикновените удоволствия

Да изядеш сладолед, седнал на пейка в парка, да почешеш куче зад ушичките, да се радваш на дъгата. Щастливите хора ценят такива неща, които не струват нищо и се появяват от самосебе си. Да откриваш радостта в малките неща и да бъдеш благодарен за всичко онова, което имаш - това е разковничето към искренното щастие.

Те посвещават времето си, за да помагат на останалите

Без значение, че денонощието има само 24 часа, позитивните хора отделят част от тези часове за това, да вършат добри дела, които непременно ще им се отпляти с нещо позитивно в живота. Волантьорската работа или просто безкорисните добри постъпки се отразяват благотворно на душевното и физическо здраве. Доказано е, че такива хора практически не изпадат в депресия.

Те си позволяват да губят представа за времето

Когато сте се вглъбили в нещо изключително сложно, вдъхновяващо и значимо, изпитвате нещо, което може да се нарече "поток". Щастливите хора си търсят такова занимание, което изисква определени навици, би било предизвикателство, ще ги мотивира и за което да си поставят конкретни цели. И всичко това, за да може да се понесът от "потока", който ще им донесе чувство за успех.

Те поддържат връзка

Да напишеш СМС, да се обадиш или да постнеш нещо на стената в социалните мрежи, е бърз и лесен начин да поддържаш връзка с приятели. Но да обиколиш половината страна, само за да се видиш със скъп за теб човек - това е безценно! Всеки човек се нуждае от съпричастност от другите, а за тази цел трябва да поддържате здрава връзка с приятелите си, а не просто поздравителен СМС веднъж годишно. Социалните мрежи не ни поздоляват да се докоснем до човека, а топлият човешки контакт е изключително важен, за да сме щастливи.

Те виждат добрата страна на всяка ситуация

Оптимизмът се отразява отлично на здравето: по-малко стрес, следователно по-малко сърдечни проблеми. И ако винаги търсите добрата страна във всяка ситуация, то вие избирате да сте здрави и щастливи.

Те ценят хубавата музика

Музиката притежава невероятна сила. Изборът на подходяща музика е много важен фактор. Веселата или тъжна песен може да повлиае на настроението ни и на това, как възприемаме света около нас. Опитайте се в ежедневието си да слушате по-често весела и динамична музика.

Те спортуват

Физическото натоварване позволява на организма да изработва и освобождава ендорфин, а той от своя страна кара хората да се чувстват щастливи. Тренировките облекчават симптомите на депресия, тревожност, подтиснатост, благодарение на химическите реакции, протичащи в организма. Освен това, тренировките ви помагат да оцените и обикнете тялото си, а това е още един плюс за доброто настроение.

Те излизат на разходки

Природата винаги е изпълвала душата на човек с топлина и спокойствие. Дори двадесетминутна тренировка на чист въздух може да се отрази положително на настроението ви. Когато се чувстваме уморени, обикновенно си наливаме поредната чаша кафе, а колко по-добре би било, ако вместо това излезете и се разходите на чист въздух.

Те се смеят

Сигурно сте го чували стотици пъти: "Смехът е най-доброто лекарство". Смехът провокира отделянето на хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи, понижават чувството на страх и стрес.

Те крачат широко

И това не е метафора. Щастливите хора имат свободна и спокойна походка. Колкото по-безгрижно и свободно ходим, толкова по-щастливи се чувстваме.