Професионален психологически съвет за вашите проблеми - задайте своите въпроси към Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори.

Г-жо Ненкова, преди да споделя историята си и да Ви задам своя въпрос, искам сърдечно да изразя личната си благодарност към желанието Ви по толкова достъпен начин да споделите Вашия богат професионален опит от дългогодишната Ви практика! Аз съм на 26 години, живея в малък град. Истината е, че като повечето деца съм възпитаник на традиционната образователна система както вкъщи, така и в училище. За да се придържам към плана максимум, изградих себе си като дезактивен и слабо социализиран и адаптивен човек. Освен това не обръщах внимание на неща като изучаване на чужд език, компютри и създаване на здрави контакти, което днес ме поставя в доста неловка ситуация на трудовия пазар. Лятото на 2011 г. си дадох сметка, че нещата не могат да продължават така. Живея при родителите си, прекарвам все повече и повече време вкъщи и не се решавам на нещо ново и драстично. На база всичко това в момента се чувствам изтощен и демотивиран. Силно раздразнителен съм и изпадам често в нервни кризи, които изживявам вътрешно. Просто ми се иска да мога да си върна увереността, за да се заема с личните си проекти. Как мога да се отърся от мислите си на човек, който е убеден в собствения си провал, и да пренасоча енергията си в това просто да приема моментната ситуация и да си представя успеха, сякаш вече го имам?
Благодаря Ви за вниманието! С нетърпение очаквам отговора Ви. Желая Ви здраве и щастие!
Г.

 

Здравейте Г.,

В практиката ми като психолог работя с много млади хора. На преден план често излизат въпросите, които и Вие поставяте. В съвременната реалност в България за младите хора е много трудно да си намерят работа, много често те живеят с родителите си, а липсата на финансова стабилност и самостоятелност води до трудности в намирането на партньор. В резултат се появява неудовлетвореност, несигурност, раздразнение, гневни изблици. Това, което са споделяли с мен и други млади хора в подобна на Вашата ситуация, е усещането, че се движат в затворен и омагьосан кръг от неудачи, от който не виждат как да излязат. Много често младите хора обвиняват родителите си за своите неуспехи, сърдят им се, а родителите на свой ред предявяват изисквания, заплашват с изгонване от общия дом и всичко изглежда безизходно. Конфликтите в семействата са доста чести, което не помага на нито една от страните.

Според теорията на д-р Джон Холанд, хората могат да бъдат разделени на 6 типа личности според подходящата за тях професия. В зависимост от интересите и спонтанните ни реакции, всеки един от нас попада в една от следните категории:

Изследователите:

Те са хора на мисленето, обичат да разследват, да използват въображението и аналитичните си умения (физик, инженер, политик, психолог, икономист).

Социалните:

Обичат да общуват, да взаимодействат с хора. Според д-р Холанд най-подходяща реализация за тях е социална работа, консултиране, преподаване, духовна работа.

Реалистите:

Обичат конкретни задачи, предпочитат проблеми от реалния свят, обикновено избират механично занятие (строителство, водопровод, канализация, химик, зъболекар, майстор на мебели).

Артистичните:

Емоционални, със силна потребност от индивидуално изразяване (писане, музика, театър, кино, танци).

Конвенционалните:

Харесват добре структурирани задачи, вглеждат се в детайлите, ценят материалните притежания и социалния статус (счетоводство, банково дело, качествен контрол, библиотекар).

Предприемчивите:

Убедителни и силни лидери, обичат предизвикателствата, отворени, открити, център на внимание (търговия, супервайзърски позиции, политика).

Повечето хора са съчетание от няколко личностни типа и могат да се представят добре в повече от един вид професионално занятие.
Драги Г., това, което смятам за изключително важно във Вашата ситуация, е, че е необходимо да започнете да действате. Всеки от нас има своите силни страни, нещо, в което е добър.

Седнете и напишете списък с две графи – Какво ми харесва да правя? В какво съм добър? Не пропускайте нищо, колкото и маловажно да Ви се струва. След това огледайте това, което сте написали, и се запитайте: „Къде, в коя област мога да приложа тези мои качества?” И започнете да търсите. Може би не трябва да се ограничавате само в града, в който живеете. Потърсете в близки населени места, обадете се на приятели и ги помолете за насока, използвайте интернет. Излизайте повече от дома си, срещайте се с хора, понякога възможностите и идеите ни намират на най-невероятните места, но ние трябва да ги улесним те да ни се случат. Запишете се на курс за изучаване на чужд език, на курс по компютърна грамотност, за да наваксате пропуснатото от училище.

Ключовата дума е ДЕЙСТВИЕ. Излезте от затворения кръг на „нищо не се случва”, „не ми върви”, ”няма работа” и се опитайте да промените нагласата си спрямо ситуацията, в която се намирате.

Пожелавам Ви успех във Вашите търсения и не спирайте да опитвате, търсите и развивате себе си!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук