Разпадането на брака е разрушително, но има надежда сред пепелта.

Яснотата често идва като гръм от ясно небе. Това е шок, който отваря очите ви към изцяло нова перспектива. Една моя клиентка нарича своята "чудо". Моята беше като пробуждане - от тези, в които сте седнали в леглото, внезапно събудени и се озъртате, без да осъзнавате къде сте, макар и да сте в леглото, в което спите от години.

Моят гръм удари след девет години брак. Имах среща на обяд с много скъп мой приятел от университета. Бяхме се разделили след завършването и не поддържахме контакт, докато и двамата не се задомихме.

Това беше един от онези дълги наваксващи разговори, в които се опитваме да вместим възможно най-много информация за живота ни през последните десет години. И тогава... се случи. Видях себе си през очите му. Той виждаше старото ми Аз.

Момичето, което бях, обожаваше пътуванията, да ходи на концерти, да се сгушва в ъгъла и да чете, да стои до късна нощ в дълбоки разговори с приятелите си. Беше шокиращо, защото аз не я разпознавах.

И тогава осъзнах, че това момиче не може да бъде открито в историите, които разказвах за живота си в момента. Бях я пуснала да си отиде някъде във времето. Бях я заменила с приоритети, отговорности, бреме и напрежение. Несъзнателно бях пожертвала себе си в опити да бъда съпруга и майка и си мислех, че така е правилно.

Това беше моментът, в който знаех дълбоко в сърцето си, че бракът ми не работи, че съм нещастна от много дълго време и че напълно ще изчезна, ако не направя нещо по въпроса.

За съжаление, ситуацията ми не е необичайна.

Като съветник по разводите, чувам подобни на тази истории от много мои клиенти. Аз, подобно на много хора, бях хваната в капана на опитите да бъда това, което мислех че трябва да бъда като стана съпруга. Всички имаме някакви идеи за ролите на омъжената жена, изградени от телевизията, списанията, а дори и приказките - съпругата, майката, готвачката, икономката и болногледачката.

И макар и да оценявам ползите за равеството, направени в името на моя пол, феминисткото движение вдигна летвата толкова високо, че всички ние сега трябва да бъдем освен съпруга, майка, готвачка, икономка, болногледачка и изпълнителен директор.

Затова сега госпожа Клийвър, стоящата у дома майка, стана Клеър Хъкстабъл - адвокат и майка на пет деца - и двете са тотално нереалистични, но влиятелни герои, оформящи моите идеи за взаимоотношения. И тези идеи създадоха "любовния ми език" - всички неща, които чувствах, че трябва да бъда и да направя, за да докажа любовта към съпруга си.

Всички ние имаме свой любовен език. И както с всички езици, може да има огромни проблеми в превода. Вярвах, че демонстрирам любовта си като се грижа за всичко и му давам това, което иска. Изкарвах повече пари от него, така че на моите рамене падаше цялата отговорност за бюджета ни, когато се оженихме.

Купихме си къща, която отговаряше на неговите желания. Ходехме на почивки там, където той искаше. Когато той искаше чистокръвен голдън ретривър, аз му го купих. След това, когато ни се роди първото дете, решихме, че той ще остане с бебето през първите месеци, за да може да си търси работа по-близо до дома ни.

Седем години по-късно, той все още не се беше върнал на работа. Макар и да беше вкъщи по цял ден, аз бях тази, която готвеше, чистеше и къпеше бебето. Плащах всички сметки, вършейки работа, която ненавиждах. Чувствах се нещастна и попаднала в капан. Пуках се под натиска на цялата тази отговорност.

И бях толкова наранена, че никога не бе отговорено на моя любовен език. Чувствах се напълно предадена от факта, че той никога не опитваше да облекчи или да сподели отговорностите с мен. Знам това като брачен съветник - той не говореше и не разбираше езика на любовта ми и аз със сигурност не говорех и не разбирах неговия.

Разводът ни приключи окончателно през юли 2013. Това беше дълго и предизвикателно пътуване, но откровено мога да кажа, че се нуждаех от този опит. Имах нужда да се събудя. Трябваше да намеря себе си. Имах нужда да се отърва от стария си любовен и език и да започна да създавам нещо ново. Трябваше да призная автентичното си Аз и да не го приемам за даденост - никога повече.

Понякога не осъзнаваме колко е важно нещо, докато почти не го изгубим. Позволявах на нещата, които не искам, да навлязат в живота ми и се криех от себе си.

И все пак виждам брака и развода си като подарък. Ценя брака си. Той ми даде предизвикателство и растеж, прозрение и учене, което не бих получила по друг начин. Благодарение на него имам двама прекрасни синове, които правят всичко в живота ми по-ярко и красиво.

Разводът ми даде свобода. Той ми даде дара на намерението, на избора да живея живота си в напълно будно състояние. И това ми даде себе си - най-добрият подарък от всички.