Ноември е сезонът на наровете – обожаваме ги - сочни, вкусни и много полезни. През годините може би сте срещали различни начини за отделяне на сочните семена. Чрез следващият метод можете да отделите семената на нара бързо и лесно. 

1. Преди да пристъпите към рязането, не забравяйте да облечете нещо старо, като някоя стара тениска, за да избегнете петната. Ако все пак оцветите нещо може да го махнете чрез оцет или лимонов сок. Работейки близо до мивката, ще си спестите доста петна.

2. С остър нож отрежете дъното на нара, за да може да го стабилизирате. „Цъфтежът“ на нара трябва да е остане отгоре, след което изрежете и него във формата на кръгче.

3. Обърнете внимание на нежните ивици по външната страна на нара. Използвайте нож, за да режете по тези ивици, просто през червената част на кората от край до край. Трябва да направите около 6 резена. Ако не може да почувствате точно до къде да режете, не се притеснявайте, просто направете няколко нежни разреза, без да са много надълбоко.

4. Използвайте пръсти, за да отворите нара. Той трябва да се отвори лесно и да се покажат семената му. Продължете да отваряте шестте секции една по една и семената ще се отделят леко. За да може да съберете всичко, най-добре е да работите над голяма купа, за да паднат семената там.

5. Ако искате може да напълните част от купата с вода. Така семената ще потъват на дъното, докато парчетата мембрана ще изплуват на повърхността. 

6. След като сте готови с отделянето, оберете мембраните от повърхността и прецедете семената от водата.

Поставете семената в купа за сервиране и внимавайте къде ги ядете. Семена, които падат върху светъл килим, ще доведат до боядисване. Яжте ги веднага или ги съхранявайте в рамките на 3-4 дни в херметически затворени съдове.