Изписани са много статии и книги относно това как трябва да пазим диета и как да се храним здравословно, но информацията по обратния въпрос – „Как НЕ трябва да пазим диета“ е оскъдна.

Аз лично не съм срещал книга по темата или пък материал от някой диетолог, който да е засегнал по-конкретно този въпрос в свое интервю или статия. А това със сигурност не е маловажен въпрос, който трябва да се подминава с лека ръка. Дори напротив. От контактуването си с различни хора по тази тема съм останал с убеждението, че голяма част от тях не знаят за какво става дума. Според тях диетата е равносилна на глад и лишения. А най-голямата грешка, която може да бъде допусната при спазването на хранителен режим, е именно това – гладуването.
Именно поради тази причина реших да обърна по-голямо внимание по въпроса в днешния си материал и да спомена някои от най-честите грешки, които допускаме, когато сме на специален хранителен режим. Или иначе казано, ще ви споделя как НЕ трябва да спазвате диета.

Глад

Гладът е може би най-големия враг на всяка една диета. Въпреки че общоприетото мнение е коренно различно – "без да гладуваш, няма как да отслабнеш", то това изобщо не отговаря на истината. Може да сваляте килограми и едновременно да се храните редовно и пълноценно.

Гладът е предпоставка за сериозни заболявания, които бихте могли да развиете в резултат на недохранване и постоянно гладуване. Анорексията е може би най-известното от тях и същевременно най-опасното. Безброй са случаите на млади момичета, които са се разболели от нея в преследването на „тънка талия“ и вместо да се превърнат в образа, който преследват, се превръщат в една грозна и плашеща гледка – т.нар. „живи скелети“.

Спазване на неподходящ хранителен план

При положение, че се храните с подходящи храни – пържоли, варен ориз, картофи, плодове, зеленчуци и всичко останало, но въпреки това не сваляте дори грам от теглото си, възможно е да спазвате неподходящ хранителен план за вашия организъм.
В такъв случай става дума за неправилно изчислен калориен баланс. Може би не знаете, но, за да сваляте килограми е необходимо тялото ви да бъде в калориен дефицит. Това ще рече, че ако на ден имате нужда от 2000 калории, за да се чувствате добре, то ще трябва да ги намалите от 300 до 500, за да започнете да топите мазнините. При това положение организмът ви ще започне да използва на натрупаните запаси от мазнини в тялото ви като източник на енергия и по този начин ще се избавите от тях.



Неправилно приготвяне на храните

Другата причина, поради която е възможно да не бележите прогрес в начинанието си, е неправилното приготвяне на храните, които консумирате. Обикновено в такъв случай допускате дребна за вас, но същевременно ключова грешка, която може да се окаже основна причина за вашия застой.
Например, ако сте решили да си приготвите картофено пюре, с което да си осигурите необходимите въглехидрати, то трябва да знаете, че по този начин прибавяте допълнителни калории. Следователно увеличавате техния прием и намалявате нивата на калориен дефицит, което както споменахме вече е една от основните причини за „не ефективното спазване на диета“. Затова, ако сте решили да разнообразите менюто си, трябва да бъдете сигурни, че това няма да промени калорийните стойности по какъвто и да било начин.