Ние всички добре знаем как изглежда един снежен човек. Всяка година от улици, паркове и дворове ни се усмихват познатите фигури от три топки сняг и морков за нос. И това е снежният човек.

Въпреки това се оказва, че различните страни имат различни традиции за правене на снежен човек. Предлагаме ви да разберете с какво европейските снежни човеци са различни от руските, и с какво американските от японските.

Европа и Русия

Общите методи за създаването на снежен човек са подобни. Три снежни топки изобразяват съответно главата, тялото и краката. В ръцете от клони или буците сняг се вмъква метла. Според легендата с помощта на една метла снежният човек трябва да прогони облаците и да направи зимните дни слънчеви. През последните години на някои снежни човеци се добавят гърди, но както може да предположите снежните дами не са свързани с някакви легенди.

В европейските и северноамериканските снежни човеци се срещат крака, които в Русия обикновено замества най-голямата топка от сняг. Ключовите разлики между снежните човеци се крият в неочаквани подробности. Например, ако в един качествен руски снежен човек можете да видите традиционното носа-моркова (или висулката), то в Западните страни като нос могат да бъдат замразени плодове и дори кочан царевица.

На мъжкия снежен човек се слага шапка - често за стилния аксесоар се избира кофа, а за грим - малки камъни с различни цветове.

Що се отнася до очите на снежния човек, днес е много трудно да си представим, къде можем да получим въглища за класически фигури на снежен човек. Автентични въглени, без които снежните човеци преди е било невъзможно да съществуват, днес не се срещат нито в Русия, нито в Германия, нито по целия свят.

Азия

Трябва да си припомним, че в голяма част от Северна Азия има много сняг, което означава, че има и много ентусиасти за правене на снежни човеци. В същото време, в Япония и в Китай имат съвсем различен поглед към света, както и различни традиции за създаване на зимни приказни герои.
Японският снежен човек е наречен Юки Дарума. Фигурата му се състои от две топки: най-голямата е тялото на снежния човек и една малка топка за главата му. 

Снежни човеци - шампиони

Най-интересните фигури, фигурки и фигурища на снежни човеци всяка година попадат в различни класации в целия свят. Някои шампиони се опитват отново и отново, за да победят всички постижения. Например в един малък американски град през 1999 г. е моделиран 4-тонен снежен човек, висок 35 метра. След 9 години местните жители се опитали да направят още по-голяма фигура - до 6 тона и 37 метра височина.
Друг рекорд поставил жител на Аляска на име Били Пауер. Всяка зима от 2005 г. насам Били прави от снега Снегодзила, и всяка година снежните чудовища стават все по-високи. Гигантските скулптури от сняг довели до скандали, когато 7-метров снежен човек уплашил съседите на Били, защото се страхували, че Снегодзилата ще рухне към тях и ще ги засипе със сняг. Местните власти наредили снежните фигури символ на зимата да се премахнат, но избухнали протести за запазването на фигурата. Сега за извайването на Снегодзила има официално разрешение.

Снежните човеци и поп културата

В случая на Били Пауер и неговите Снегодзили е интересно и това, което символизира влиянието на новите културни тенденции във формата на снежните човеци. Освен него, в света е много популярен и снежният човек в стила на комиксите "Калвин и Хобс". Така че сега вместо традиционните човеци от 3 топки, може да видите и снежен човек мутант с две глави или снежен човек, който лежи на земята, а от него се издига дърво.

Класически снежни човеци, снежен човек с шапка, шал и ръкавици, зомби и животни, снежни човеци дървета и залепени около пощенски кутии, малки човечета - в този творчески процес деца и възрастни използват своето въображение, а резултатът е наистина страхотен. За съжаление, не се запазва за дълго.